EkonomiGündem

Altın biriktirenler, altın alıp satacaklar dikkat: Kritik gram altın açıklaması geldi!

Altın alıp satmayı düşünen vatandaşlar piyasadaki son durumu merak ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yeni değerlendirmelerde bulundu. Şaşırtan gram altın açıklaması yapan Memiş, sözlerinin yatırım tavsiyesi olmadığının da altını çizdi.

“Bu haftanın en önemli konusu Fed’in çarşamba akşamı faizi açıklayacak olması. Piyasalarda beklenti karışık. Bazı yatırımcılar 50 bazıları 25 baz puan faiz artıracağını, agresif söylemde olacağını tahmin ediyor. Enflasyonun düşmemesi Fed’in de makas değiştirmesine neden olabilir diye tahmin ediyorum. Fed makas değişikliğine gidebilir diye öngörülerimi daha önce paylaştım.” diyerek Çarşamba günü açıklanarak faiz kararına dikkat çeken Memiş şunları aktardı:

“Faiz artırımı küresel piyasalarda panik oluşturmaya devam ediyor. Bugün dolar endeksinde yukarı yönlü hareketler, dolar euro, sterlin dolar paritesinde, kripto paralarda sert düşüşlere neden oldu. Kripto paralarda yüzde 19 civarında sert düşüş var. Üç günde yüzde 20’lik değer kaybı var. Belirsizlik her ne kadar devam etse de yatırımcıların bu tarafta soğukkanlı şekilde devam etmesi gerekiyor.”

“Şu anda dolar TL 17.24, euro TL 18.09 lira. Gram altın 1020 lira, ons altın 1844 dolar, gümüş gram 11.95 lira, gümüş ons fiyatı 21.49 dolar, brent petrol varili 122 dolar. Altının ons fiyatı 1879 dolara kadar yükselince geri çekildi. Bant aralığımız 1780-1880, Fed’den sonra 1880-1980 dolar aralığıydı.”

GRAM ALTIN 1200 LİRA

“Bu süreç normalleştikten sonra bizim alma fırsatlarımız olacak. Bakalım o gün kim kazanacak? Tekrar gram altında 1200 lira telaffuz edilecek, yıl sonuna kadar 1450 lirayı gram altının telaffuz etmenin çok güçlü olacağını paylaştım. Her ne kadar yükselişler devam etse de ben duruşumdan taviz vermeyeceğim.”

FED FAİZ ARTIRACAK

“17.30, 17.50 ve 17.80 direnç seviyeleri ama burada hodri meydan, azdan az çoktan çok. Riskler artıyor matematikte, Türkiye’nin risk primi artıyor, Fed faiz artıracak. Yaptığım hamlenin piyasa ayağında akla mantığa alınır tarafı yok. Aslında devlet olmadan, TSK olmadan hiçbir şey yapılamayacağını günün birinde insanlar anlayacak. Biraz daha milliyetçi duygular içinde destek verenler bu süreçte vicdanen rahat olacak.”

“Mantıken yaptığım hamle çok saçma, fiyatlar düşmeyecek ama ne diyorum. Sen filmin sonuna bak. Emtiasını, dövizini bozmayan arkadaşlara yükselişlerin devam edeceğine dair, temmuzda pik seviyelerin görüleceğine dair öngörümde değişiklik yoktur. Siz yolunuza devam edebilirsiniz.”

“Bugün kripto paralardaki sert düşüşler dikkat çekiyor, para kaybettiriyor ciddi anlamda yatırımcılarına. Tek bir sepette beklemeyin uyarılarımız vardı. Israrla tek enstrümanla yatırımını bağlayanlara hiçbir şey yok maalesef. Ya aylarca zararın çıkmasını bekleyeceksin ya da risklerini böleceksin.”