Altın fiyatları yükselirken dolandırıcılık olayları da arttı! Bakanlık devreye girdi

Piyasalar hareketli bir dönemden geçiyor. Altın fiyatları Orta Doğu’daki savaş etkisiyle yükselmeye devam ederken, dolar/TL kuru da rekor kırdı. Gram altın fiyatı ise ufak bir geri çekilmenin ardından 1800 TL yolunda hareket ederken, çeyrek altın da 3000 TL’yi aştı. Fiyatlar artınca ‘ucuz altın’ adı altında vatandaşı dolandıranlar çoğaldı.

Altın fiyatlarının yükselmesi, dolandırıcılık olaylarını da artırdı. Sahte altın basarak vatandaşları dolandıranlar, özellikle internet üzerinden satış yapıyor.

Bakanlık devreye girdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane, bu sorunu çözmek için 2024 yılında yeni bir sistem devreye alacak. Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) adı verilen bu sistemle, altınların nerede üretildiği, ne zaman üretildiği, saflık oranı ve seri numarası gibi bilgiler kayıt altına alınacak.

Bu sistem sayesinde, sahte altınlar daha kolay tespit edilebilecek.

Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, altın alırken dikkat edilmesi gerekenler de arttı. Sahte altınlara karşı dikkatli olmak için şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:

-Altını, güvenilir bir kuyumcudan satın alın.

-Altının ayarını kontrol edin.

-Altını, mihenk taşı ile test edin.

-Altını, asitli ayar suyu ile test edin.

Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS)

KMTS, rafineriler tarafından standart işlenmemiş (24 ayar) kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası ve benzer özelliklerinin Darphane tarafından sağlanan benzersiz kodla her bir ürünün üzerine işlendiği ve aynı kodla Darphane tarafından kayıt altına alınan ve izlenen sistemdir.

KMTS ile, piyasada dolaşan altınların hangi rafine tarafından ne zaman üretildiği belirlenerek daha güvenli hâle getirilecek.

Bu sistem, sahte altınların daha kolay tespit edilmesine yardımcı olacak.

Altın fiyatlarının yükselmesi, dolandırıcılık olaylarını da artırdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane tarafından devreye alınacak olan KMTS sistemi, sahte altınların daha kolay tespit edilmesine yardımcı olacak.

 

Exit mobile version