Altın piyasalarındaki düşüş, dünyaca ünlü bankaları dahi harekete geçirdi! Tahminler arka arkaya geldi: “Altında hava kasvetli!”

Bir süre önce düşüşe geçmiş olan altın fiyatları, dünyaca ünlü bankaların tahminlerinde değişiklik gitmesine neden oldu. Özellikle Amerikan Merkez Bankası FED’in şahin duruşunda ısrarcı olmasıyla birlikte yeniden baskı altına alınan piyasalarda baş göstermeye devam eden resesyon endişeleri, düşüşü daha da hızlandırdı. Düşüş ile birlikte yeni açıklamalarda bulunan dünyaca ünlü bankalardan biri olan TD Securities, özellikle kıymetli emtia ürünlerinden biri olan altındaki havayı “kasvetli” olarak değerlendirdi.

75 BAZ PUAN ARTIŞI PİYASALARI BASKILADI

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in gerçekleştirdiği son açıklamanın ardından özellikle faiz beklentisini yüzde 4’ün üzerinde işaret etmesiyle birlikte piyasalarda bu ay için de 75 baz puanlık bir faiz artışı bekleyişi hakim olmaya başladı. Şahin tutumunda ısrarcı olan FED’in baskısı piyasaları durağan hale getirirken; aynı zamanda ABD’de yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkan işsizlik oranı, faiz artırımı beklentisini artırmak ile birlikte piyasalardaki baskıyı da daha güçlü kıldı. Bu gelişmelerin ardından başlayan altın düşüşü, dünyaca ünlü bankaların da gündemini oluşturdu.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ ARTIŞ DA ALTININ DÜŞÜŞÜNÜ TETİKLEDİ

ABD’de yaşanan gelişmelerin pek çok dünya ülkesini etkilemesinin ardından piyasalarda artan dolar talebi, dolar endeksini 109,977 seviyesine çıkararak, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı. Bu durumun ardından bonolardaki fark da ortaya çıkınca piyasalarda resesyon riskinin enflasyon riski karşısında ikinci planda kalmaya başlamasını dolayısıyla da düşüşü doğurdu. Merak ile takip edilen altın piyasalarındaki son durum yeni piyasa haftası ile netleşirken; dünyaca ünlü TD Securities’den de altına ilişkin yeni bir değerlendirme geldi.

TD SECURİTİES, KIYMETLİ METAL EMTİALARINDAKİ GÖRÜNÜMÜ KASVETLİ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Son üç haftadır düşüşte olan ons altında kayıp yüzde 1,7’ye ulaştı. Yeni haftaya 1.712 dolara kadar gerileyerek başlayan ons altın, gram altını ise, bin 2 TL seviyesine kadar düşürdü. Bu düşüşün ardından dünyaca ünlü banka olan TD Securities, altın tahminlerine yeniledi. Emtia piyasalarının kasvete kapıldığını belirten TD Securities Analistleri, “Kıymetli metaller, eşikte duruyor” yorumunda bulundu. Ardından altındaki beklentilerini açıklayan TD Securities Analistleri, konuya ilişkin; “Altın fiyatlarındaki her düşüşle birlikte, büyük bir kapitülasyon olayının olasılığı artıyor. Bunun da sarı metalde 1.675 dolar civarında, on yıllık bir yükseliş trendinin altında bir kırılmayla aynı zamana denk gelmesi mümkün” açıklamalarını gerçekleştirdi.

Exit mobile version