Ekonomi

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını yaptı! Peki 2024’te ne olacak?

2023 yılı sonunda ons başına 2062,74 dolarla altın fiyatları tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirdi. Altının ons fiyatındaki artış, ABD Merkez Bankası’na (Fed) dair güvercin beklentiler, jeopolitik riskler ve dolar endeksinin düşüşüyle birlikte gerçekleşti.

Fed’in 2024’te güvercin para politikalarına geçebileceği beklentileri artarken, özellikle Fed’in gelecek yıl faiz indirimine gidebileceği sinyali ve ekonomide “yumuşak iniş” umutlarını destekleyen veriler altın fiyatlarını etkiledi. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı toplantısında sıkılaştırma döngüsünün muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirtti.

Güvercin beklentiler altının ons fiyatını desteklerken, tahvil faizlerindeki düşüş altının alternatif maliyetini baskılamaya devam etti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, 2022 yılında yüzde 3,88 seviyesinden tamamlanmış olup, 2023’ü neredeyse aynı seviyede yüzde 3,8810’dan tamamladı.

Altının ons fiyatı yıl içinde 2 bin 145,12 dolarla rekor seviyeye ulaşarak, yüzde 13,11 artışla 2 bin 62,74 dolara yükseldi ve tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirdi. Altın, böylece son üç yıldan sonra yatırımcısına kazanç sağladı.

Çin ve Tayvan arasındaki soru işaretleri, altının güvenli liman özelliğini artırırken, Asya merkez bankalarının para birimlerini koruma amacıyla aldığı önlemler de altını destekleyen faktörler arasında yer aldı.

Küresel ekonominin yavaşlaması altına yaradı

2023’te küresel ekonominin yavaşlayacağı endişeleri, altını destekleyen bir diğer etkendi. Küresel çaptaki resesyon riski ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler, altının ons fiyatını olumlu yönde etkiledi.

2024 için altının onsundaki yükselişin devam edebileceğini öne süren analistler, hedge fonların altın talebindeki artışı, merkez bankalarının fiziki altın alımlarını sürdürmelerini ve taşıma maliyetlerindeki artışı faktör olarak görmektedirler.

Altın 2023’te en iyi performans gösteren yatırım aracı oldu

Commerzbank Emtia Analisti Barbara Lambrecht, altının bu yıl borsalarda işlem gören emtia grupları arasında en iyi performans gösterenlerden biri olduğunu belirtti. Altın fiyatlarının Fed’in faiz indirimine tepki olarak önemli ölçüde yükseldiğini söyleyen Lambrecht, gelecek yıl altının onsunun 2150 dolara kadar yükselebileceğini öngördü.

Ancak yüksek yerel altın fiyatlarının, özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük altın tüketicilerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Hindistan ve Çin’deki altın tüketicileri genellikle fiyatlar karşısında duyarlı.

Lambrecht, “Son yıllardaki deneyimler, bu ve geçen yılki olağanüstü yüksek hacimlere ulaşılması zor olsa bile, merkez bankalarının önümüzdeki yıl da çok fazla altın satın almaya devam edeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.