Altın ve dolar için açıklamalar peş peşe geldi: Dikkat! Yıl sonuna kadar devam edecek

Piyasaların hareketliliği devamlılığını sürdürürken altın ve dolara yatırım yapmayı düşünen vatandaşlar için açıklama geldi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kurundaki hareketliliği de değerlendirdi.

“Borsada yatay bir açılış var. Döviz ve emtia fiyatlarına baktığımız zaman ise televizyonlarda gördüğünü rakamlar geçerli değil bunu baştan söyleyeyim. Dolar TL kuru şu an itibariyle 15.55 lira seviyesinde. Televizyonarda böyle. Dolar bütün dünyada değer artışlarına devam ediyor. Dolar endeksinin yükselmesi bizim gibi ülkelerde dolar kurunu yükselten faktörler arasında” diyen İslam Memiş, açıklamalarına dolar kuru ile devam etti.

Dolardaki hareketliliği değerlendiren Memiş, “Doların dünyada değer kazanması, yıl sonuna kadar doların değer artışını devam ettirebileceğinin işaretini veriyor. 15.55 lira olan dolar TL kuru Kapalıçarşı’da şu anda 15.5980 lira. Arada yaklaşık 5 kuruşluk bir fark var. Yani 15.55 liraya dolar satacağım diye döviz bürosuna gittiğiniz zaman böyle bir rakam göremeyeceksiniz daha yüksek bir rakam göreceksiniz.” ifadelerini kullandı.

BU SEVİYENİN ALTINDA ALTIN BOZDURMAYIN

Altın piyasası için uyarıda bulunan Memiş şunları aktardı:

“Gram altın TL fiyatı ekranlarda 900 lira, serbest piyasalarda 920 lira. 900 liranın altında bozmayın, 900 liradan alacağınızı da zannetmeyin. Öyle bir rakam yok çünkü. Altının ons seviyesi ciddi bir baskılanma ve düşüş seviyesinde.”

PİYASALARDA BU HAFTA

“Gelelim bu haftaki öngörüme… Dolar bugün de güçlü olabilir, emtialar yine baskı altında kalabilir. Ons altın ve gümüşten bahsediyorum. Ancak yarından itibaren dolar endeksinde cumaya kadar gerileme, dolar tarafında bir gerileme, altın onsta gümüş onsta ve kriptolarda, yani doların karşısında hangi enstrümanlar varsa, euro dolar paritesinde, sterlin dolar paritesinde yukarı yönlü bu hafta ataklar bekliyorum. Tepki alımları diyebilirsiniz, dolar tarafında kâr satışı diyebilirsiniz ama tam ters rüzgarı bu hafta görebiliriz. Bu hafta dolar yatırımcısının dikkat etmesi gerekiyor. Elinde dolar olan yatırımcı, dolar endeksinin 104 doların altına sarkmalar, 103.60 seviyesine kadar bir düşüş bekliyorum. Aşağısına da bir sarkma olabilir. 102.80 dolar endeksinde güçlü destek seviyesi. Bu ne demek oluyor? Bugün dolar ve dolar TL’den desteklenen yabancı para birimleri güçlü olabilir ama yarından itibaren doların gerilemesiyle euro dolar ve sterlin dolar paritelerinde altın, gümüş onsta ve kripto paralarda hızlı bir toparlanma olabilir. Elinde dolar olanlar bugünkü pozisyonlarını, çıkışlarını gözden geçirmesi gerekiyor. Benim elimde dolarım var bunu nasıl değerlendirebilirim derseniz çok ucuz bir altın var, bunu parite olarak yapmak gerekiyor. Euro ve sterlin var. Dolarla pariteyle alınabilir. Bunlar düşük seviyede. TL’de kalmaktan ziyade bu tarafta işlem yapmanın önemine dikkat çekmek istiyorum.” diyen Memiş, bu hafta piyasaların ne durumda olacağına ilişkin tahminlerini de paylaşmış oldu.

Exit mobile version