EkonomiGündem

Altın ve dolarda yeni kriz: Nisan ve Mayıs ayları için uyarı geldi!

Küresel pay piyasaları, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın kriz boyutuna geldiği günlerden bu yana sürekli olarak dalgalı bir seyir halinde ilerliyor. Yatırımcılar ise başta dolar ve altın fiyatları olmak üzere genel anlamda olası piyasa hareketlerini merak ediyor. Peki dolar ve altında son durum ne? İşte Nisan ve Mayıs ayları için verilen uyarı…

Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 5,34 artmasını bekliyor. Böylece yıllık enflasyonun yüzde 60’ı aşacağı tahmin ediliyor.

Diğer yandan bu hafta Fed’in mart ayı toplantı tutanakları, üyelerinin sözle yönlendirmeleri ve yoğun veri gündemi de merakla bekleniyor. Analistler, Fed’in şahinleşmesinin özellikle tahvil piyasalarındaki fiyatlamalarda kısa dönemli risklerin öne çıkmasına neden olduğunu belirterek, mart ayı toplantı tutanaklarında bilanço küçültmede izleyeceği yola ilişkin yönlendirmeler ve para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacağını belirtiyorlar.

BU AY FİNAL AYI!

Yatırımcılar altın fiyatlarına ilişkin tahminleri araştırırken konuya ilişkin çok kritik bir uyarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten geldi. Memiş, “Nisan ayı final ayı! Nisan’da döviz kurları, altın ve gümüşün gram fiyatlarında son alım bölgelerini göreceğimizi tahmin ediyorum. Nisan’ı final ayı olarak gördüğümü, Mayıs’ta fırtınanın başlayacağını özellikle belirtmek isterim. Neye ihtiyacınız varsa, neye yatırım yapacaksanız bunun kararı nisan olmalı” uyarısında bulundu.

ALTIN VE GÜMÜŞ UYARISI

TÜİK’in bugün açıklayacağı enflasyon rakamları için değerlendirmede bulunan İslam Memiş, enflasyonun yıl boyunca yüksek kalacağını belirterek, bu durumdan korunmak için 3 şey yapılmasını önerdi. “Birincisi, yüzde 60’ın üzerinde bir enflasyon olacak. Bunu kabullenin” diyen İslam Memiş, “Kendi paranızı enflasyona karşı korumak için enflasyonun olduğu her yerde altın ve gümüş gibi madenler daha çok koruyucu olduğu için bu tarafa yönelmenizde daha büyür bir avantaj olacaktır, bu da ikincisi. Üçüncüsü ise Nisan ayındaki bu barış hikâyesini yazanların rehavetine kapılmadan hazırlığınızı yapmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.