Altındaki Sert Düşüş Yaz Aylarında Şaşırttı: Altının Yatırımcısı, Vatandaş, Ekonomist Herkesi Gözü Bu Açıklamalarda; FED Ne Yapacak?

Merkez bankalarının gerçekleştirdiği faiz politika toplantılarının temmuz kurulu öncesinde altın fiyatlarına ilişkin iki yeni tahmin daha geldi. Altın yatırımcılarını yakından ilgilendiren tahminlerin ilkini Wall Street gerçekleştirirken; ikincisini Commerzbank ekonomistleri gerçekleştirdi.

Arka arkaya açıklama yapan Amerikan Merkez Bankası FED’in öncü isimlerinin ardından Wall Street analistleri ve Commerzbank ekonomistleri altının gidişatına ilişkin açıklamalarında revizeye gitti.

FED’ten Açıklamalar Arka Arkaya Geldi

Bir süredir inişli çıkışlı seyri ile yatırımcısını korkutan altın fiyatları, Amerikan Merkez Bankası FED’in kararlarından doğrudan etkilenmeye başladı. Yeni bir kararın eşiğinde olan Amerikan Merkez Bankası FED’in Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller’den gelen son açıklama ise, fiyatlarda yeniden bir hareketlenme olmasına neden oldu. Önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu beliren Waller’in ardından konuşan St. Louis FED Başkanı James Bullard ise, 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun sinyallerini bu sene ikinci kez verdi. Her iki önemli isimden gelen açıklamaların ardından Wall Street ve Commerzbank analistleri altın tahminlerinde revizeye gitti.

Altın Fiyatlarında Yeni Anketler Açıklandı

Gerçekleştirdikleri son anketin ardından yeni analiz sonuçlarını açıklayan Wall Street’in analistlerini 15 kişinin katıldığı Kitco News’in altın anketine ilişkin verilerini kamuoyu ile paylaştı. Wall Street’ten açıklanan rapora göre, katılımcıların yüzde 40’ı altın fiyatlarının toparlanacağını; yüzde 33’ü ise, altın fiyatlarındaki düşüşün devam edeceği görüşünü bildirdi. Geriye kalan analistler, herhangi bir fikir beyan etmezken; Commerzbank’ın tahmini herkesi şaşırttı. Yapılan EFT’ler üzerinden yeni bir analist gerçekleştiren Commerzbank ekonomistleri, altın fiyatlarında toparlanma beklediklerini kayda geçti. Commerzbank ekonomistlerinden gelen yeni açıklamada ise; “Altın fiyatını etkileyen ana faktör, yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine yükselen güçlü ABD doları” diyen ekonomistler, “EFT yatırımcıları altına sırtını dönüyor. Bloomberg tarafından takip edilen altın EFT’leri, yalnızca son iki haftada yaklaşık 60 ton çıkış kaydetti. Ancak mevcut fiyat zayıflığını abartılı buluyoruz. Sürekli yüksek enflasyon ve resesyon riski altının lehine. Bu da fiyatın toparlanacağını gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version