Altından sonra dolarda haftaya rekor bir artışla başladı

Dolar/TL kuru, yaklaşık üç aydır devam eden günlük sınırlı yükseliş eğilimini sürdürerek güne 28,90 seviyesinde yeni tarihi zirveyle başladı. Merkez Bankası’nın (TCMB) çalışanlarının görüşlerini paylaştığı “Merkezin Güncesi” adlı blog, kur korumalı mevduat (KKM) sahibi firmaların döviz alım davranışlarına ilişkin yeni bir yazı yayımladı.

Yazıda, dövizden dönüşümlü KKM için başlatılan TL’ye geçiş sürecinin “ek bir döviz talebi yaratmadığı” ve vadesi dolan firmaların nette döviz alıcısı olma ihtimalinin “belirgin oranda” azaldığı belirtiliyor. Bu düzenleme 20 Ağustos’ta yapılmış, bankalara vadesi gelen KKM ve dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat DDM hesaplarını TL mevduata dönüştürme hedefleri getirilmişti.

TL yıl başından bu yana yüzde 35,2 değer kaybetti

Bugün iç gündemde takip edilecek veri bulunmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısına katılması bekleniyor. Dolar/TL, Eylül ayı başından beri günlük sınırlı yükseliş eğiliminde ve TL, yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 35,2 değer kaybetti.

Asya borsaları, ABD ve Avrupa’da bu hafta açıklanacak enflasyon verileri öncesinde gerilerken, yatırımcılar petrol fiyatlarındaki son düşüşü durdurabilecek ya da devam ettirebilecek üretici ülkeler toplantısını izleyecek. Ayrıca, bu hafta içinde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verileri, dış ticaret dengesi, ekonomik güven endeksi, Hazine iç borçlanma stratejisi, PMI ve İTO öncü enflasyon verileri de izlenecek.

TCMB parasal sıkılığın süreceğini bildirmişti

Geçen hafta TCMB, beklentileri aşan faiz artışına giderek kısa sürede sıkılaştırmayı tamamlayacağı sinyalini verdi. Politika faizi yüzde 40’a çıkarken, TCMB parasal sıkılığın “gerektiği müddetçe” sürdürüleceğini belirtti. JPMorgan ve Goldman Sachs gibi finans kuruluşları, yılsonu politika faizinin artışını ve sürecin tamamlanmasını öngörüyor.

TCMB’nin toplam rezervleri 17 Kasım haftasında 134.5 milyar dolar ile 9 yıldan fazla bir sürenin zirvesine ulaşırken, net rezervler de 2 yılın zirvesinde. Toplam rezervlerde seçim sonrası artış 36 milyar dolara ulaştı ve TCMB yetkilileri ABD’li kurumsal yatırımcılardan fon akışı gözlemlediklerini belirtti. CDS (Kredi Temerrüt Takası) ise geçen genel seçim öncesinde 700 baz puana ulaşmış, ancak alışılagelmiş politikalara doğru geçişle başlayan düşüş, şu anda 350 baz puanın altında devam ediyor.

 

Exit mobile version