Altını baskılayan Fed kararı belli oldu: Piyasanın uzmanlarından altın yorumları geldi! Altın fiyatları yükselecek mi?

Dün Fed’in beklenildiği gibi 25 puanlık faiz artırımı yapmasıyla birlikte altının üzerindeki baskı kalktı; değerli madendeki fiyat gidişatı ise yönünü nihayet buldu. Kararla birlikte kısa süreli bir düşüş yaşayan ons altın, çok geçmeden yeniden yukarı yönlü ilerlemeye başladı. Peki altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

İşte uzman görüşleri…

Ziraat FX

Dün Fed’in beklentilere paralel olarak 25 baz puan faiz artırımı yapması sonrasında kıymetli madende 1.900 seviyesinin altına kısa süreli sarkma olsa da tepki alımları sonucu yukarı yönlü hareket gözlendi. Öncesinde yaşanan fiyatlamalar ve enflasyonist ortamın ön planda olduğu ortamda düşüşlerin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 1.925 desteğinin altına sarkma yaşanmadığı sürece 1.950 hedefte kalabilir. Sonraki direnç ise 1.961 seviyesinde. Aksi durumda, 1.925 desteğinin altında 1.910 ve1.890 gündeme gelebilir.

Yapı Kredi

Ons altın fiyatlarında baskıya neden olan FED FOMC toplantısı dün sonuçlandı. Karar ve basın toplantısı piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. FED 25 baz puan faiz artırımı ile politika faizini %0,25-0,50 bandına çekti. Önümüzdeki dönem toplantılarında faiz artırım sürecine devam edileceği ve bilanço küçültmeye de başlanacağı sinyalleri verildi. Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşın enflasyon ve büyümeye olumsuz yönde etki edeceği vurgulanarak enflasyon ve büyüme beklentilerinde revizyonlar gerçekleşti.

Açıklamaların beklentilere paralel gerçekleşmesi ons altın fiyatlarında toparlanmaya neden oldu. Kısa vade haber akışına paralel dalgalı seyrin devamını bekliyor, orta ve uzun vade olumlu görüşümüzü koruyoruz. Bugün açılışta 1.935.-USD seviyesinde başlayan ons altın fiyatlarında 1.914 ve 1.900 seviyeleri gün içi destek 1.955 ve 1.970 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

İnfo Yatırım

Son haftalarda altın fiyatlamalarında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş etki ediyor. Bu etkiler ile birlikte zaman zaman sert hareketlenmeler gerçekleştiren altın, Mart ayının ilk haftasında 2070 seviyesini test etmişti. Ardından buralardan gevşemeler yaşanmış ve Ukrayna ile Rusya arasında müzakere görüşmelerinin başlaması da umutları az da olsa yükseltmişti. İçerisinde bulunduğumuz haftanın konusu ise FED toplantısıydı. FED Mart toplantısını gerçekleştirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık faiz artış yoluna gidildiği açıklandı.

Anadolu Yatırım

Altın ONS fiyatları dünkü işlemlerde 1895 – 1927 aralığında hareket etti. Güne 1918 dolardan başlayan altın ons fiyatları Fed’in faiz kararı ile geri çekildi. Fed beklentilere paralel olarak politika faizde 25 baz puan artışa gitti. Yılın geri kalanında 6 faiz artışı olabileceği sinyalini verdi. Fed Başkanı Powell, gerekirse faiz oranlarını daha hızlı artırabileceklerini belirtti.

Her toplantıda faiz artışı olabilir, bilanço küçülmesinin bununla ilgisi olmadığını söyledi. Sonraki toplantılardan birince bilanço küçülmesinin başlayacağını belirtti. Fed 2022 yılı içi enflasyon beklentilerini yükseltti. Teknik olarak altında 1890 – 1875 kısa vadeli destek noktalarıdır. Yukarı yönde ise 1945 – 1970 kısa vadeli hedef seviyeler olarak izlenebilir. Bugün ABD tarafında sanayi üretimi ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek.

Exit mobile version