Altının fiyatı düştü, ancak alım için yeterli seviyeye ulaşmadı! Piyasalardaki hareketlilik sahte altın tehlikesini de beraberinde getirdi…

Son günlerde aşağı yönlü bir hareket ile fiyatı düşüşte olan altın piyasalarında bugün itibariyle gram altın yeniden bin TL’nin altını gördü. Şimdilerde 999 TL seviyesinden işlem gören gram altın, vatandaşların nezdinde hala alınabilecek seviyeye ulaşmadı. Yaz aylarının en çok altın alındığı dönemler olduğu düşünüldüğünde ise, her şeyin olduğu gibi altının da sahtesinin piyasaya sürülmesi çok uzun sürmedi. İzmir Yeni Foça‘da kuyumcu esnafı olan İbrahim Betus, sahte altın ile gerçek altını ayırt etmenin yollarını anlattı.

ALTIN ÜRÜNÜ ALIRKEN TSE BELGESİ’NE DİKKAT

Bir süredir piyasada sayısı gitgide daha da artmaya başlamış olan sahte altınlar, vatandaşlar için ciddi bir tehlike arz ederken; özellikle de daha uyguna gelsin diye güvenli olmayan yöntemler ile alınan altınlarda sahtelik görülmeye başlandı. Bu konuyla ilgili konuşan kuyumcu İbrahim Betus, “Toplumumuzun merak ettiği konularda biri de gerçek altın ile sahte altın nasıl anlaşır? Vatandaşlar altın alırken bazı önemli noktalara dikkat etmelidir. Altının içinde ayarı, patenti ve TSE Belgesi olmalıdır. Güvendiğiniz kuyumculardan alışveriş yapmaya ve fatura talep etmeye dikkat edilmeli” şeklinde uyarıda bulundu.

İBRAHİM BETUS, ALTIN TEST ETME YÖNTEMLERİNİ AÇIKLADI

Açıklamalarına sektörde kullandıkları altın test etme yöntemlerini sıralayarak devam eden kuyumcu İbrahim Betus, “Mıknatıs yönetimi, mihenk taşına sürtme ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Mıknatıs gerçek altını çekmez ancak içinde başka materyaller varsa çeker, mihenk taşına sürtme yönteminde altın taş üzerinde sarı rengini bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk kaybolmaz. Kesme yönteminde ise altın kesilerek tekrar ayar suyu ile test edilerek kaplama olup olmadığı veya içerisinde herhangi bir başka materyal olup olmadığı anlaşılır” dedi.

Exit mobile version