Ameliyatlar durdu! Döviz kurundan tıbbi malzemelerde nasibini aldı!

Sağlık sanayicilerinin, dövizdeki ve enflasyonundaki artışa rağmen ürün fiyatlarının hala güncellenmediğini ve bugünden itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceklerini açıklamasından sonra hastanelerde ameliyatların durma noktasına kadar geldiğini ve böyle giderse halk sağlığında sorunlar meydana gelebileceğini vurguladı.

Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı’nın dövizdeki ve enflasyonundaki artışa rağmen ürün fiyatlarının hala güncellenmediğini belirttiği konuşmasında, “Yarından itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceğiz” açıklamasından sonar hastanelerde ameliyatların durma noktasına geldiği iddia edildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren tüm hastanelerde ameliyatların durduğunu hastaların hayati riskleri olduğunu ifade etti. Ökten “Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımız için başınız sağ olsun demeyi istemiyoruz bakanlık ivedilikle bu sorunu çözsün.” şeklinde konuştu.

“Ameliyatlarda kullandığımız tıbbi malzemeleri temin edemiyoruz.”

Halk TV’ye konuşan Ökten; “Biz pazartesi gününden beri ameliyatlarda kullandığımız tıbbi malzemeleri temin edemiyoruz. Ameliyatları yapamıyoruz. Bu durum sadece Türkiye’nin belli başlı illerindeki hastanelerde olmuyor. Tüm yurt genelinde sıkıntı var. İstanbul’da , Kars’ta, Antalya’da Sinop’ta yani 81 ilin hepsinde beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durdu. Dolar ile gelen malzemelere Sağlık Bakanlığı ve SGK kuru 4 lira olarak belirliyormuş. Dolar bugün oldu 14 lira. Bir de ameliyat malzemesi veren firma bu 4 lirayı da bir yıla yakın sürede tahsil ediyormuş. Bu nedenle çalıştığımız çoğu firma ya kapandı ya da bize malzeme vermiyor. Yani sosyal medyada dolaşan ‘medikal firmalar Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlara malzeme vermiyoruz’ sözü doğru. İki ay sonrada ilaç krizi yaşanacak. Sağlık alanında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Medikal sektör firmaları aylardır hak edişlerini alamıyor.”

Bir medikal firmasının yöneticisi Feride Eda Çalıkuşu, “Bugün, ortopedi ve omurilik cerrahisi ürün tedarikçileri mal sevkiyatlarını durdurdu. Diğer branşlar da yolda. Medikal sektör firmaları aylardır hak edişlerini alamıyor. Ödenek problemi halka yansımamalı, halk sağlığı tehlikeye girmemeliydi. Artık gücümüz kalmadı.” şeklinde açıklama yaptı.

“Bu saatten sonra satmaya kalkarsam batarım.”

Ortopedi ve beyin cerrahi tıbbi cihazlarını ithal eden firma sahibi Galip Karaoğlu : “Son ithalatımı da bugün yaptım. Artık yeni malzeme getiremeyeceğim. Krediler, vergiler, masraflar had safhada. Borçları bitirene kadar ithalat yok. Bu saatten sonra satmaya kalkarsam batarım. Herkes kendi bacağından asılsın. Yoksa bizi kimse kurtaramaz.” dedi.

 

“Bundan sonra halk sağlığı sorunu ile ilgili, oluşacak problemlerin sorumlusu bizler değiliz”

Tüm olanlardan halk sağlığının da oluşacak problemlerin sorumlusunun kendileri olmadığını söyleyen başka bir tedarikçi firma yöneticisi Onur Akgün: ” Aylardır gerek sözlü, gerek yazılı gerekse de alanlara inerek bunları defaten dile getirdik. Ancak geldiğimiz nokta da tıbbi cihaz sektörümüz çözümsüz bırakılmıştır. Bundan sonra halk sağlığı sorunu ile ilgili, oluşacak problemlerin sorumlusu bizler değiliz, kamudur” ifadelerinde bulundu.

Exit mobile version