Ekonomi

Amerikalı Goldman Sachs’tan gündeme bomba gibi düşen FED faiz kararı tahmini! FED mayıs faiz kararı ne olacak?

Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ve altın piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde dolar kuru 18 TL’ye, euro kuru 20 TL’ye, gram altın fiyatı ise 1000 TL’nin üzerine yükselmişti. O dönemde piyasalara yapılan Merkez Bankası müdahaleleri ve kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi girişimi, piyasaların bir gecede gerilemesini sağlamıştı.

Ocak ayında dalgalı hareketler sergileyen ancak belirli bir seviyeye sabitlenmeyi başaran ekonomi piyasaları, FED faiz kararlarının piyasaya yapmış olduğu baskılar ve Rusya- Ukrayna savaşı ile tekrar yükselişe geçti.

Tüm küresel piyasaları direkt olarak etkileyen FED faiz kararlarının, açıklanmadan önce dahi piyasaları germesi, analistlerin piyasalara dair tahmin güncellemeleri yapmalarına sebep oldu. Bu kapsamda konuya ilişkin yayınlanan son tahmin, Amerikalı dev yatırım bankası Goldman Sachs’tan geldi.

FED Başkanı Powell’dan Açıklama!

Dün FED faiz kararlarına ilişkin açıklamalarda bulunan FED Başkanı Powell, bankanın önümüzde ki toplantılarında da 25 baz puan artırımına gideceğini dile getirerek, sıkı para politikalarının uygulanmaya devam edileceğine dikkat çekti.

Goldman Sachs Başkan Powell’ın Açıklamalarını Yorumladı!

FED Başkanı Powell’ın dün yapmış olduğu faiz karar açıklamalarından sonra piyasalara dair tahminlerini güncelleyen Goldman Sachs ekonomistleri, Powell’ın şahin söylemlerinin devam ettiğine dikkat çektiler.

FED’in ilerleyen toplantılarında da faiz artırımı karar vereceğini ileri süren yatırım bankası ekonomistleri, bundan sonra ki faiz artırımı kararının 50 baz puan olabileceğini öngördüklerini ifade ettiler.

FED Faiz Toplantısı Ne Zaman?

En son 15-16 Mart tarihinde düzenlenmiş olan FED faiz toplantısından 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımı kararı çıktı. Merak ile beklenen bir sonraki FED toplantısı 3-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.