Teknoloji

Android deprem uyarı sistemi saniyeler önce Marmara Depremi için bildirim gönderdi

Geçtiğimiz sene ülkemizde devreye alınan Android deprem uyarı sistemi, Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden saniyeler önce Android kullanıcılarına bildirim gönderdi. Bu ücretsiz hizmet, telefonların “Ayarlar” bölümünden kolayca etkinleştirilebiliyor.

Google, dünya genelindeki depremleri algılayarak kullanıcılara ücretsiz bir uyarı sistemi sunuyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun ivmeölçerleri aracılığıyla sarsıntıyı tespit ediyor ve etkilenen bölgedeki kullanıcılara anında uyarı gönderiyor.

Garantisi yok

Özellikle Marmara Denizi’ndeki deprem örneğinde, Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde vatandaşlar, depremin gerçekleşmeden kısa bir süre önce bilgilendirildi. Ancak, Android işletim sistemi her depremi algılayacağını garanti etmiyor. Sistem, telefonunuzun bulunduğunuz çevrede meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremleri algılamak ve size uyarı göndermek için konum bilginizi kullanıyor. Bu uyarılar, SharkeAlert tarafından sağlanan verilerle destekleniyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl açılır?

  • Telefonunuzun “AYARLAR” uygulamasını açın.
  • “KONUM > GELİŞMİŞ > DEPREM UYARILARI” seçeneklerine dokunun.
  • “DEPREM UYARILARI”nı etkinleştirin.

Ancak, bölgenizde meydana gelen tüm depremler için uyarı almanız her zaman garanti değildir. Uyarıları, sarsıntı başlamadan önce, sırasında veya sonrasında alabilirsiniz.

Google’ın Deprem Uyarı Sistemi, dünya genelinde birçok ülkede kullanılıyor.