Editörün SeçtikleriGündem

Ankara’da yeni dönem başlıyor! Bundan sonra İstanbul gibi olacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Yenikent-Ulus-Karapürçek Metrobüs Hattı’nda gerçekleştirdiği test sürüşleriyle önemli bir adım attı. Bu gelişmeyi duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, metrobüs döneminin başlangıcına işaret ederek, “Ankara’mızı çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümleriyle geleceğe taşıyoruz” açıklamasında bulundu.

Başkan Mansur Yavaş’tan Metrobüs Dönemi Açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ankara’da metrobüs dönemi için ilk adımı attık. Yenikent-Ulus-Karapürçek Hattı’nda test sürüşüne başladık. Çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile Ankara’mızı geleceğe taşıyacağız” dedi.

Elektrikli Sistem ve Yüksek Yolcu Kapasitesi

EGO Genel Müdür Yardımcısı Taylan Engin, yapılan test sürüşleriyle ilgili bilgi verdi. Engin, projede elektrikli bir sistem geliştirdiklerini ve yüksek yolcu kapasitesine odaklandıklarını ifade etti. Şu an proje aşamasında aracın yolcularla test edildiğini belirten Engin, “Karapürçek’e kadar ayrılmış bir yol şeridinde çalışacak elektrikli e-BRT sistemini kullanacağız” dedi.

E-BRT Hattında Kullanılacak Araç Filosu

E-BRT hattında çalışacak araç filosu, başlangıçta 25-36 metre uzunluğundaki 30 adet lastik tekerlekli tramvay modeli diye tabir edilen elektrikli otobüslerden oluşacak. Otobüsler, demiryolu tasarım standardına, tren kontrol sistemine ve yüksek sürüş konforuna sahip olacak. Ayrılmış yol şeridinde hareket edecek olan araçlar, sıfır emisyonlu ve yüksek manevra kabiliyetine sahip.

Akıllı Güç Yönetimi Teknolojisiyle Donatılmış Araçlar

Elektrikli otobüsler, katener hattına ihtiyaç duymadan çalışacak, akıllı güç yönetimi teknolojisiyle donatılmış araçlar olacak. Yüksek kapasiteli batarya sistemi sayesinde başlangıç ve son duraklarda tesis edilecek şarj üniteleri ile 12 dakikada şarjını tamamlayabilecek. Bu özellikleriyle çevre dostu ve enerji verimli bir ulaşım alternatifi sunacaklar.