2022 yılının gelmesi ile birlikte pek çok devlet hizmeti ile ilgili çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Devletin, yeni doğum yapmış anneler için geliştirmiş olduğu hizmetlerden biri olan süt ve doğum izni de yeni yıl itibari ile çeşitli düzenlemelere tabi tutulmuş bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır.
2016 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanmış olan süt izni hem kamu kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışan kadın personelleri kapsamaktadır. Yeni doğum yapmış olan kadınlara verilen bazı hakları kapsayan bu kanuna göre doğumdan sonrası için kadın personellere birtakım ayrıcalıklar sağlanmıştır.
Yeni dönem itibari ile yeni doğum yapmış ya da yapacak olan kamu ya da özel sektör personelleri, 2022 yılında süt izni kapsamında kendilerine sağlanmış olan ayrıcalıklar konusunda yapılan düzenlemeleri araştırmaktadırlar. Bu konu ile ilgili olarak yetkili olan kurumlar, yeni dönem itibari ile kamu ya da özel sektör çalışanları için geçerli olacak olan düzenlemeleri ilan etmiştir.
Kamu Personellerinin Süt ve Doğum İzni Ne Kadardır?
2022 yılına girilmesi ile birlikte, pek çok kamu hizmeti ile ilgili olduğu gibi süt ve doğum izni başlıklarında da çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler ile ilgili ilan edilen tebliğe göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller için süt izni şu şekilde belirlendi:
- Doğumdan sonra ki ilk 6 ay: Her gün 3 saat
- Doğumdan sonra ki ikinci altı ay: Her gün 1,5 saat
Yayınlanan 2022 tebliğ kararına göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller için belirlenmiş olan doğum izni şu şekildedir:
- Doğumdan önce: 8 hafta
- Doğumdan sonra: 8 hafta
Özel Sektör Personellerinin Süt ve Doğum İzni Ne Kadardır?
Özel sektörde görev yapan kadın personellerin sıklık ile sorun yaşadığı konulardan biri olan süt ve doğum izni, kamu çalışanı kadın bireyler ile aynı şekilde belirlenmiştir. Ancak bu konu ile ilgili sık sık özel sektör yönetimleri problem çıkarmaktadır. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, özel sektör personellerinin İş Mahkemeleri’ne başvurma hakkı bulunmaktadır.
Babalık İzni Ne Kadar?
Kadın personeller için belirlenmiş olan analık izni, babalar için geçerli değildir. Babanın bağlı bulunduğu kuruma göre değişmek ile birlikte, babalık izni 2-5 gün arasında belirlenmiştir.