Anneleri ilgilendiren gelişme: Artık ücretsiz olmayabilir!

Yaklaşık 100 bin anneyi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 0-4 yaş arası çocukların annelerine verilen ücretsiz ulaşım kartları mevzuata aykırı bulundu. Sayıştay raporunda; ücretsiz kart konusunda yetkinin Cumhurbaşkanı’nda bulunduğu ifade edildi.

Mevzuata aykırı olarak değerlendirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha önce yaptığı bir açıklama ile 0-4 yaş arası çocuğu olan annelerin ücretsiz seyahat edebileceğini bildirmişti. Belediye’den yapılan açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu 17.07.2020 tarihli karar doğrultusunda, TC vatandaşı olup İstanbul’da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi anneler, İstanbul il sınırları içerisinde toplu ulaşımda ücretsiz olarak seyahat edebilecekler.” İfadeleri kullanılmıştı. Ancak bu karar mevzuata aykırı bulundu.

Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 yılı denetim raporunda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaadi olan 4 yaş ve altındaki çocukların annelerine verilen ücretsiz ulaşım kartı mevzuata aykırı olarak değerlendirildi.

Bütçeden ödenmesi uygun değil

Sözcü’nün haberine göre, Sayıştay raporunda, toplu taşıma araçlarında bazı günlerde bazı kişiler için indirimli-ücretsiz kullanım hakkı verildiği ancak bu konuda yetkinin Cumhurbaşkanı’nda olduğu belirtildi. İBB’nin mevzuatında yer almadığı halde, bazı günlerde tüm kişilere, bazı günlerde ise öğrenci ve sınav görevlileri, 0-4 yaşında çocuğu olan anneler gibi belirli bazı kesimlere ücretsiz olarak hizmetten yararlanma hakkı tanıdığı hatırlatıldı. Bu ücretsiz geçişlerin bedellerinin, toplu taşıma işletmecilerine belediye bütçesinden ödendiği ifade edildi.

Söz konusu raporda, “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi 4736 sayılı kanun gereğince Cumhurbaşkanı’na aittir. Mevzuata göre, toplu taşıma araçlarından kimlerin ücretsiz veya indirimli olarak yararlanabilecekleri belirlenmiş olduğundan, mevzuatında yer almayan kullanıcılara bazı günlerde ücretsiz veya indirimli yararlanma hakkı tanınmaması ve karşılığının bütçeden ödenmemesi uygun olacaktır” açıklaması yapıldı.

Exit mobile version