DepremlerGündem

Antalya’da şiddetli deprem! Uzmanlardan flaş açıklama

Antalya’da şiddetli bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi’nden alınan bilgiye göre, Akdeniz’de saat 15.44’te 5.4 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem nedeniyle vatandaşlar panik yaşarken, AFAD tarafından açıklama yapıldı. AFAD’dan yapılan açıklamada, “Gazipaşa ilçesi açıklarında meydana gelen deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır” denildi. Öte yandan deprem uzmanları değerlendirmelerde bulundu.

ANTALYA VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Gelen ilk bilgilere göre olumsuz bir durum yoktur. İsteyenler evlerinin önüne çıkabilirler” açıklamasında bulundu.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Antalya açıklarında meydana gelen depremde can ve mal kaybı konusunda hiçbir ihbar gelmediği belirtiliyor, tüm ekiplerimizin teyakkuzda olduğu bilgisiyle hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

UZMANLAR DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

Depreme ilişkin Haber Global canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şerif Barış, “Sisam depreminin artçıları bir sene sürecek dedim ben. Bu Akdeniz’deki deprem bambaşka bir tektonik kuşakta. İzmir’le hiç alakası yok. Bu bambaşka bir fay zonu. Bazı arkadaşlarımız diyorlar ki, Siirt’teki deprem İzmir’i tetikler, İzmir’deki deprem Antalya’yı tetikler. Sismolojide böyle bir mekanizma henüz bilimsel olarak ispatlanmadı. 5.2’lik deprem normalde Türkiye’de her yıl 7-8 tane olur” dedi.

‘SİSMİK OLARAK ÇOK AKTİF BİR BÖLGE’

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, “Burası farklı bir fay sistemine bağlı olarak depremlerin olduğu bir bölge. Afrika Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki dalma batma zonu çevresindeki bir takım faylar. Anadolu’nun diğer depremlerine göre derinliğinin daha fazla olması bu yüzden. Çünkü burası bir levha sınırı. Deniz içinde olmuş olması hasar yapıcı özelliğini azaltmakta. Depremin büyüklüğü de zaten çok fazla değil. Küçük bir deprem. Fethiye-Burdur fayının devamı Akdeniz’in içine doğru, hendek dediğimiz çarpışma hattında fay sistemlerine bağlı olarak oluşuyor bu depremler. Bu tür depremler doğal depremler. Tarihsel dönemlerde Kıbrıs’ta 8 civarında depremler olduğunu görüyoruz. Sismik olarak çok aktif bir bölge. Burası tehlikenin çok düşük olduğu bir bölge değil.” diye konuştu.