Apple, Rusya’ya yönelik yaptırım kararı aldı! Teknoloji devlerinin yaptırımları çığ gibi büyüyor, Apple Rusya’da hizmetlerini durdurmaya başladı

Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor. Rus askerlerinin, Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’ya girmesinden sonra ABD’den ve Avrupa ülkelerinden, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. Gelen yaptırım açıklamaları sonrası Rusya, bu yaptırımlara karşı bir açıklamada bulunarak tehditkar duyurular yaptı. Ancak Rusya’ya yönelik yaptırım açıklamaları ülkeler ile sınırlı kalmadı ve çeşitli organizasyon, kurum ve kuruluşların yanında dev teknoloji şirketleri de Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almaya başladı. Teknoloji dünyasından gelen yaptırım kararlarına kripto para piyasalarından madencilik havuzları, Apple ve Google gibi markalar dahil oldu. Apple ve Google, yaptırımlar kapsamında hizmetlerini durdurmaya başladı.

Rusya’ya Yönelik Ekonomik Yaptırımlar Büyüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatını başlatması ile birlikte Rusya’ya yönelik ekonomik sert yaptırımlar gelmeye başladı. Gelen yaptırımlarla birlikte Rus milyarderleri 1 günde 40 milyar dolar zarara uğradı. Batı’dan gelen yaptırımlar nedeni ile Rusya’daki bankaların uluslararası işlerini ilerleyememeye başladığı bilgileri de gündeme gelmeye devam ederken, Rusya’ya yönelik yaptırım haberleri de gelmeye devam ediyor. Rusya’ya yönelik alınan yaptırım kararları ile birlikte ABD’de ya da Avrupa’da yaşayan Ruslar, Rus merkezli bankalara ait kredi kartlarını ya da banka kartlarını bu bölgelerde kullanamayacak. Ayrıca Rusya’nın, ilerleyen dönemlerde artık ithalat ve ihracat işlemlerinde küresel online ödeme yöntemlerini kullanamayacağı ve işleri, soğuk savaş dönemindeki gibi elden halletmesi gerekeceği belirtiliyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı’ndan Apple’a Çağrı

Rusya’ya yönelik gelen yaptırım haberlerine bir yenisi Apple’dan eklendi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhalio Fedorov, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Apple’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına devam ettiği sürece, Rusya’daki tüm hizmetlerini durdurmaya davet ettiği yazısını paylaştı. Federov, söz konusu paylaşımına da doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’u etiketledi. Federov’un paylaşımı sonrası Apple yaptırım kararını açıkladı.

Apple’dan Yaptırım Kararı Geldi

ABD, Rus bankalarına yönelik yaptırım kararını açıklamıştı. Apple da bu bankaların karları ile yapılan ödemelerin artık ApplePay’de olmayacağını duyurdu. Öte yandan Apple’dan gelen açıklama sonrasında devlet destekli bir Rus bankası olan Promsvyabank’tan yapılan başvuruların da Apple mağazasından kaldırıldığı öğrenildi. Rus haber ajansı RBC’nin haberine göre bankanın 3 uygulaması artık Apple Store üzerinde yer almayacak ancak uygulamayı daha önceden indirenler, hizmetleri kullanmaya devam edebilecek.

Exit mobile version