Ara Tatil Bugün Başlıyor! Uzmanlar Anne Babaları Uyardı!

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği ara tatil bugün başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ara tatil 21 Ocak- 6 Şubat tarihler arasında olacak. Karnelerini alacak olan öğrenciler heyecanla 15 gün sürecek tatillerine koşacak. Ancak uzmanlar, karnesinde düşük not alan çocuklar için anne babaları uyarıyor. İşte uzmanlardan ebeveynlere önemli açıklamalar…

“Çocuğunuza Kızmayın, Onları Destekleyin!”

Okullar bugün ara tatile başlıyor. Öğrenciler 21 Ocak- 6 Şubat tarihleri arasında 15 gün tatil yapacak. 2. dönem ara tatili 11-15 Nisan ‘da, yaz tatili ise 17 Haziran’da olacak. Karnesini almayı heyecanla bekleyen milyonlarca öğrenci için uzmanlar hem öğrencileri hem de anne babaları önemle uyarıyor.

KAFKAS Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Devrim Erginsoy Osmanoğlu, ebeveynleri çocuklarına kızmamaları konusunda uyarıyor. Kötü karnelerin düzeltilebileceğini, önemli olan çocuklarının kişilikleri olduğunu beliren Osmanoğlu şu ifadeleri kullandı;

“Kötü karne düzeltilebilir fakat çocuğunuzun kişiliğine verilen zarar telafi edilemeyebilir. Bu sebeple öğretim sürecinde çocuğunuzun başarısızlık nedenlerini belirlemek ve bu zayıf yönlerini görüp desteklemek, onu başarıya taşımanın en etkili yoludur. Unutmamak gerekir ki karnesi düşük notlarla gelen çocuğumuzun okul başarısı pek çok etkene bağlı değişir. Çocuğumuzun akademik başarısızlığının nedeni motivasyon eksikliği, dikkat ya da odaklanma sorunları, kişilik özellikleri gibi bireysel farklılıklardan kaynaklanabileceği gibi öğretim sisteminden, anne-baba ve öğretmenin tutumlarından, çevresel birçok faktörden etkilenir”

” ‘Sen yapamazsın’, ‘Başarısızsın’, ‘Bir şey beceremezsin’ gibi olumsuz ifadeler yerine ‘Ben sana güveniyorum, başarabilirsin’ şeklinde olumlu ifadeler kullanın. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Çocuğunuzun başarılı olduğu alanlarda mutlaka onu takdir edin. Bu, onun kendine olan güveninin artıracaktır” ifadelerinde bulundu.

15 Tatilde Ne Yapılmalı?

Uzmanların ebeveynleri uyardığı bir diğer konu da tatil de çocuklar ne yapmalı sorusu oldu. Uzmanlara göre anne babalar 15 tatil döneminde çocuklarıyla ilgilenmeli, ev işlerini bu dönemde askıya almalılar. Çocuklarla oynanacak oyunların onların hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal gelişimine katkı sağladığı konusuna dikkat çekildi. Çocukları mutlaka aktivitelere götürmeli, arkadaşlarıyla bir araya gelinmeli ve haftada birkaç gün mutlaka dışarıya çıkılmalı denildi.

Exit mobile version