Gündem

Arabası ile trafiğe çıkanlar dikkat: Yanında belgesi olmayana 2 yıllık ceza kesilecek!

Arabası olan ve her gün trafiğe çıkan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Ülkemizde araç sürücülerinin uyması gereken bazı düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda 1 Temmuz 2021 itibariyle yanında psikoteknik belgesi olamayan sürücülere para cezası kesiliyor ve sürücüler trafikten men ediliyor. Yapılan denetimlerde belgesi olmayana 2 yıllık trafiğe çıkmama cezası kesiliyor.

Türkiye’de ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesine sahip olması gerekiyor. Ortalama 150 TL civarında olan psikoteknik belgesi olmayan araç sürücülere bin 185 lira para cezası kesilebiliyor.

Belge ile beraber uzun yol sürücülüğü, kargo veya insan taşımacılığı ve ağır vasıta sürücülüğü yapmak isteyen kişilerin bu mesleğe uygun olup olmadığı belirleniyor.

Psikoteknik belgesi nereden alınır?

İllere göre farklılık gösterse de ortalama 150 TL olan belge, belirlenmiş devlet kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan alınıyor. Belge sahibi olmak isteyen sürücülere, dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

Kış lastiği uygulaması yaklaşıyor

Öte yandan ticari araçlar için 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunlu oluyor. Bu sene yapılan denetimlerde kış lastiği olmayanlara 835 TL para cezası ödenmesi gerekiyor. Kış lastiği uygulaması hususi araç sahipleri için zorunlu değil ancak özel otomobillerin de kış lastiğini kullanması öneriliyor.