Editörün SeçtikleriEkonomi

Arabası olanlar bayram edecek! Beyaz bayraklı istasyon dönemi başlıyor: Fiyatlar dip yapıyor

Rekabet Kurumu’nun Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu’nda öne çıkan bir öneriyle dikkatleri üzerine çektiği belirtilerek akaryakıt fiyatlarını düşürmek için “beyaz bayraklı” istasyonların önünün açılması olduğu bildirildi.  Beyaz bayraklı istasyonlar, hiçbir marka veya dağıtım şirketine bağlı olmayan tarafsız istasyonlar olarak tanımlandığı belirtilerek bu istasyonlar, markalı istasyonlara göre daha uygun fiyatlarla akaryakıt satabildikleri de ifade edildi. Bu noktada rekabet oluşmasından kaynaklı olarak akaryakıt fiyatlarının ciddi oranda düşmesi bekleniyor.

Beyaz Bayraklı İstasyonlar

Beyaz bayraklı istasyonlar Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir sistem olduğu belirtilerek özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde bu tarz istasyonların oranı oldukça yüksek olduğundan Türkiye’de de bu sistemin kullanılması oldukça muhtemel.

Akaryakıt Sektöründe Yenilikler

Rekabet Kurumu’nun raporunda yer alan önerilere göre, mevzuatın değiştirilerek bayilerin istedikleri dağıtım şirketlerinden ve rafinerilerden alım yapabilmelerine olanak tanınması gerektiği ifade edilerek EPDK tarafından “beyaz bayraklı” istasyonların listelendiği ve sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtın hangi istasyonda satıldığını gösteren bir mobil uygulama hazırlanabileceği de gündeme gelen öneriler arasında yer aldığı aktarıldı.

Beyaz Bayraklı İstasyonların Faydaları

Beyaz bayraklı istasyonların önünün açılması, akaryakıt fiyatlarının düşmesine ve tüketicilere daha fazla seçenek sunulmasına katkı sağlayabileceği belirtilerek bu durum, rekabetin artmasına ve tüketicinin lehine bir ortamın oluşmasına da olanak tanıyacağı ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak Rekabet Kurumu, beyaz bayraklı istasyonların önünün açılması için Petrol Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiğini belirterek bu konuda EPDK’nın göreve çağırdığı ve bu adımın, akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayabileceği vurgulanıyor.