Gündem

Arabası olanlar dikkat: Yanında bu belge olmayan bin 185 lira para cezası ödeyecek!

Her gün binlerce kişi trafiğe çıkıyor. Bu kapsamda herkesi ilgilendiren bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile beraber Temmuz ayından itibaren araç sürücülerin psikoteknik belgesine sahip olması gerekiyor. Yapılacak denetimlerde belgesi olmayan sürücülere bin 185 lira para cezası kesilecek.

Türkiye’de ticari araç sürücüleri için psikoteknik belgesi şartı getirildi. 1 Temmuz 2021 itibariyle yanında psikoteknik belgesi olamayan sürücülere para cezası kesiliyor ve sürücüler trafikten men ediliyor. Belge ile beraber uzun yol sürücülüğü, kargo veya insan taşımacılığı ve ağır vasıta sürücülüğü yapmak isteyen kişilerin bu mesleğe uygun olup olmadığı belirleniyor.

Yapılacak test ile şu değerlendirmeler yapılır

Psikoteknik değerlendirmede sürücü özelliklerinden aşağıda belirtilen yetenekleri ölçülmektedir.

Zihinsel Yetenek ve Beceriler:

Dikkat

Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği

Hız ve Mesafe Algılama

Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme

Şekil Algılamada Görsel Süreklilik

Psikomotor Yetenek ve Beceriler:

Tepki Hızı

Koordinasyon Düzeyi

Psikoteknik belgesi nereden alınır?

İllere göre farklılık gösterse de ortalama 150 TL olan belge, belirlenmiş devlet kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan alınıyor. Belge sahibi olmak isteyen sürücülere, dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

Belgesi olmayana ceza

Kolluk kuvvetleri tarafından yapılan denetimlerde belgesi olmayan sürücülere ceza kesilir. 2021 yılında bu cezalar bin 185 lira para cezası olarak belirlendi. Ayrıca belgesi olmayan sürücü 2 yıl trafiğe çıkamayacak.