Editörün SeçtikleriEkonomi

Arabası olanlar plakasını kontrol etsin! Bu şekilde olanlar yandı: 32.170 TL ceza verilecek

Türkiye genelinde 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren yeni karekod sistemi, araç sahipleri için önemli düzenlemeler getirdiği belirtilerek bu sistemle birlikte, araçlarda karekod bulunmaması durumunda 32.170 TL’ye kadar ceza uygulanacağı ifade edildi.

YENİLİKLER GETİRİLDİ

Ayrıca yeni karekod uygulaması, araç trafiğinde güvenliği artırmak ve sahte plaka kullanımını önlemek amacıyla tasarlandığı ifade edilerek karekod sistemi, araçların seri numarası, üretim yeri ve üretim tarihi gibi önemli bilgilere hızlı ve kolay erişim sağlayacağı bildirildi. Plakalar, bu sistemle birlikte 12 haneli seri numaralarla donatılacağı ve bu yenilik, plakaların daha güvenilir ve izlenebilir hale gelmesini sağlayacağı vurgulandı.

32.170 TL CEZA VERİLİYOR

Uygulama çerçevesinde, plaka okunurluğunu engelleyen değişiklikler veya sahte plaka kullanımı gibi durumlarda belirli ceza miktarları öngörülüyor. Plaka okunurluğunu engelleyenler için ceza miktarı 2.647 TL olarak belirlenmişken, sahte plaka kullanımı durumunda ise ceza 32.170 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu cezalar, plaka güvenliğini sağlamak amacıyla ağırlaştırılmış ve caydırıcı bir nitelik taşımaktadır.

OLUMLU KARŞILANDI

Karekod sistemine yönelik bu güvenlik odaklı yenilik, ABD’de 2018 yılında bazı araçlarda test edilmiş ve 2022’de California’da yasal bir zorunluluk haline getirildiği hatırlanıyor ve  Türkiye’de de benzer uygulama, ekspertiz firmaları, galericiler ve vatandaşlar tarafından olumlu bir şekilde karşılandığı da duyuruldu.