Editörün SeçtikleriGündem

Arabası olanlara son dakika duyurusu! Yarından itibaren yeni dönem başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çok önemli bir karar alındı. Bu karar kapsamında akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış veya farklılaştırılmamış olsun, aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanmayacağı belirtilerek bu kararın 15 Mayıs’ta yürürlüğe gireceği bildirildi. Konu ile ilgili olarak  Resmi Gazete’de EPDK’nın “8370 Sayılı Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararı”, yayımlanırken bu karar ile birlikte, farklılaştırılmış akaryakıtlar için artık fiyat farkı uygulanmayacağı bildirildi.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Karar kapsamında, Farklılaştırılmış Akaryakıt Bilgi Formu’nda yer alan “DKA (Diğer Kodlu Akaryakıt) olarak kullanılacak mı?” ve “(3) Kuruma ‘Diğer’ olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıt olarak satılıp satılmayacağına ilişkin bilgi” ibareleri yürürlükten kaldırıldığı belirtilerek  kararda yer alan Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni’nde yer alan “Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir.” ibaresinin de yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi.

15 MAYIS’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu karar 15 Mayıs’ta yürürlüğe gireceği ifade edilerek bu değişiklikle, dağıtıcı lisansı sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanmayacağı bildirildi. Tüm bunların yanı sıra kararda ayrıca, Türkiye’de akaryakıt kalitesinin takibinin aralıksız olarak sürdürüldüğü belirtildi. Tüm bunlarla beraber akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (DAKİS) ile dolum terminallerinde kalite izlemesinin yapıldığı aktarıldı.