Arabuluculuk çözüm oluyor! Kira davalarında yüzde 90’lık azalma

Türkiye’de Eylül ayında yürürlüğe giren kira uyuşmazlıkları için arabuluculuk sistemi, kısa sürede önemli bir başarı elde etti. Arabuluculuk sistemi sayesinde kira davalarında yüzde 90’lık bir azalma yaşandı.

Arabulucu Avukat Umut Metin’in yaptığı açıklamaya göre, Eylül ayından bu yana arabuluculuk için açılan dava sayısı toplam 3015 oldu. Bu sayıya 6 haftada ulaşıldığı düşünülürse kira sorunlarında arabuluculuk öncesi ayda 20 bin olan dava sayısının 2 bine düştüğü görülüyor.

6 haftada 7 bin dava sonuçlandı

Toplam anlaşma rakamının 6 haftada 7 bine ulaştığını belirten Metin, “Arabuluculukta toplantı süresi 4 haftadır. Bu nedenle şu an toplantıları devam eden binlerce kira sorununda da anlaşma yaratılacağını öngörmekle, önümüzdeki 2 hafta içinde 10 bin kira uyuşmazlığını arabuluculuk sayesinde anlaşma ile sonuçlandırabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Metin, yeni sistemi “Türk Modeli Arabuluculuk” olarak isimlendirerek, “Toplumumuzda aslında var olan anlaşma isteğini, sorunları dava dışında çözüm kültürünü var eden bir bakış bu. Böylelikle taraflar iletişim kuramayınca veya kendi görüşmelerinde anlaşamayınca sadece davaya başvurmak şeklindeki tek çare yerine artık arabulucular sayesinde hukuken güvenilir ortam yaratılıyor. Dikkat etmek gerekir ki arabuluculukta anlaşma varsa artık dava olmaz” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version