Ekonomi

Araç sahibi olmak isteyenleri sevindiren duyuru yapıldı! Yüzde yüz ÖTV indirimli araç almak mümkün! 2022 ÖTV indirimi

Geride bıraktığımız yılın sonlarına doğru hem döviz kurlarında hem de altın piyasasında ortaya çıkan olumsuz gelişmeler, pek çok sektör ürünün satış ücretine yüksek oranlarda zam yapılmasına sebep oldu. Yaşanan olumsuz ekonomi gelişmelerinden en çöke etkilenen sektörlerden biri ise otomotiv sektörü oldu.

Kendi aracının sahibi olmanın hayalini kuran vatandaşlar, döviz kurlarının artması, pandeminin hala sonlanmamasına bağlı olarak ortaya çıkan çip krizi gibi sebepler ile araçlara yapılan yüksek zamlar sonrasında hayal kırıklığına uğradılar. Hali hazırda ülkemizde uygulanan ÖTV oranlarının da oldukça yüksek olması, vatandaşların uygun fiyatlı araç alma planlarının bir başka bahara ertelenmesine sebep oldu. Ancak devlet, ÖTV konusunda yeni bir gelişme duyurarak vatandaşların çağrısına kulak verdiğini gösterdi.

ÖTV sebebi ile araçların satış fiyatlarına yansıtılan yüksek tutarlardan muaf olmak isteyenler için yeni bir haber duyuruldu. Buna göre ilgili şartları sağlayan vatandaşlar, herhangi bir ÖTV yüzdesi ödemeden araç satın alabilecek. Peki, kimler ÖTV indiriminden yararlanabilir? ÖTV indirimsiz araç satın almanın şartları neler?

ÖTV İndirimi Nedir 2022?

ÖTV indirimi, vergisiz araç satın almanın yollarını arayan vatandaşlar tarafından sıklık ile araştırılan bir konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu başlık altında sunulan imkanlardan, herkes yararlanamamaktadır.

ÖTV indirimi, toplu taşıma araçlarını kullanmaya fiziki engeli bulunan engelli vatandaşların araç satın almalarını kolaylaştırmak için geliştirilmiş olan bir sistemdir. Bu sisteme göre kişinin sahip olduğu engellilik oranı ile orantılı olarak ÖTV indirimleri belirlenir ve vatandaşlar belirlenen oranlarda düşürülmüş fiyatlar karşılığında araç satın alabilirler.

Yüzde Yüz Vergi İndirimli Araç Almak Mümkün!

ÖTV indiriminin hangi oranda yapılacağı, kişinin engellilik oranına göre değişmektedir. ÖTV indirimleri ile ilgili yapılan son düzenlemelere göre yüzde 90 ve üzeri oranlarda engelli olduğunu ispat eden bireyler, yüzde yüz ÖTV indirimli araç sahibi satın almaya hak kazanırlar.

ÖTV İndirimi Başvuru Şartları

ÖTV indiriminden yararlanmak için engel oranı dışında da bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Buna göre ÖTV indirimi için sağlanması gereken şartlar şu şekilde belirlenmiştir:

  • 18 yaşı doldurmuş olmak
  • Sıfır kilometre bir araç satın alacak olmak
  • Engel durumunu, tam teşekküllü bir hastaneden alınan rapor ile ispat edebiliyor olmak