Gündem

Araç sahipleri şok olacak! Bu vergiyi 2024 yılında ilk kez ödeyeceksiniz!

Akaryakıta gelen zamlar ve ek MTV vergisi sonrasında yeni yılla beraber hiç beklenmeyen bir verginin daha geleceği yönünde iddia edildi.

Bu vergi ciddi bir bütçe zorluğu yaşatacak. Araç sahiplerinin masrafı da benzin, sigorta, vergi derken böylece zirveyi görecek. Türkiye’deki birçok vergi yüküne bir yenisinin daha ekleneceği herkesi şoka uğratsa da süreç için gözler resmi bir açıklama görmek için meclise döndü.

Millî Gazete ‘de yer alan habere göre, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yanı sıra yeni bir vergi geliyor. Açıklamalara göre;

Orta Vadeli Program’da (OVP), Karbon Vergisi’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek ve tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir. Enerji tüketiminde verimliliğin artırılması, iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele edilmesine yönelik vergi uygulamalarına devam edilecektir.”

Avrupa Birliği ise, karbon ayak izine sebep olan ürünlere karbon emisyon oranına göre vergi uygulayacak. Bu uygulanacak verginin ilk etapta demir-çelik, çimento, cam, seramik ve plastik sanayileri etkilemesi bekleniyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde başta bu vergiden en çok etkilenecek sektörler olmak üzere bazı sektörler için yenilenebilir enerji teşvikleri getirebilir. 

KAV nedir?

İklim değişikliği sebebiyle gündeme gelen Karbon vergisi, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak için uyguladığı üretim, tüketim veya ithalat sırasında oluşan karbon dioksit emisyonlarının ekonomik olarak cezalandıran, yükümlülük olan bir vergi türüdür. Bu uygulamaya başvurmak ise, çevreye, ekosisteme verilen zararın maliyetini yansıtmak ve çevre dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla uygulanmaktadır.

KAV uygulayan ülkeler

 Finlandiya’da 1991 yılında hayata geçirilen bu vergi sonrasında diğer Avrupa ülkeleri arasında da kabul görerek uygulamaya kondu. Şu an için, Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Norveç, Birleşik Krallık, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, iç piyasalarında karbon vergisi uygulamaktadırlar.