Araç Sahiplerinin Dikkatine! Zorunlu Trafik Sigortası’nda Zamlı Fiyatlar Yarın Başlıyor!

Milyonlarca araç sahibini oldukça yakında ilgilendiren, Zorunlu Trafik Sigortası’nın yeni tarifesi 1 Mayıs yani yarın itibarıyla yürürlüğe giriyor. Yapılan yeni tarife kapsamına göre, prim tutarları 1’den 7’ye kadar numaralandırılacak ve prim tutarları her basamak artışı için azami olarak aylık bazda yüzde 2,25 seviyesinde artış gösterecek.

25 Milyon Aracın Yaptırması Gerekiyor

Ülkemizde şu an trafiğe kayıtlı araçların sayısı 25 milyonun biraz daha üzerinde seyrediyor. Bu araçların tamamının ise Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması, isminden de anlaşılacağı üzere zorunlu tutuluyor. Yaşanacak kaza durumlarında, meydana gelebilecek can veya mal kayıplarını, kısmen veya tamamen karşılanması için zorunlu trafik sigortası yapılması gerekiyor.

Trafiğe çıkan aracın Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanıyor. Sigorta yaptırmamanın cezası 169 Türk Lirası olarak belirlenmiş olup, ceza kesilen günden itibaren ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise yüzde 25 oranında bir indirim uygulanıyor ve ceza tutarı 147 Türk Lirasına düşüyor. Sigortasız araçlar için uygulanan bu para cezasının yanında trafikten men edilme cezası ve otopark para cezası da uygulanabiliyor.

2017 Yılında Tavan Fiyat Uygulamasına Geçilmişti

Trafik sigortalarında uygulanan fiyatların artışını kontrol etmek amacıyla 2017 yılının Nisan ayında tavan fiyat uygulamasına geçiş yapılmıştı. Yapılan bu yeni uygulama ile sigorta bedellerinin dahil oldukları basamağın tutarını geçmesi engellenmiş oldu. Tavan fiyat uygulamasının ücretleri her ay yenileniyor. Bu yılın başına kadar aylık olarak yüzde 1 seviyesinde artış uygulanırken, 2022 yılının Şubat ayı itibarıyla bu artıştaki katsayı yüzde 1,5 seviyesinden uygulanmaya başladı.

Şubat ayında sadece artış katsayısında değişiklik meydana gelmedi. Aynı zamanda Zorunlu Trafik Sigortası’nın sunduğu tarifelerin tamamına, yalnızca bir kereye mahsus olmak şartıyla yüzde 20 oranında zam uygulandı.

Primler Yüzde 2,25 Artacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yayımladığı 13 Nisan 2022 tarihli genelgeye göre, 2022 yılının Mayıs ayında uygulanacak olan azami prim tutarı artışının yüzde 2,25 seviyesinden hesaplanacağı duyuruldu.

Exit mobile version