Ticaret Bakanlığı tarafından AB ve STA ülkelerinden Türkiye’ye elektrikli otomobil getirme konusunda alınan yeni kararlar otomotiv sektöründe büyük bir endişeye neden oldu. Bu yeni düzenleme, elektrikli araç ithalatında önemli değişikliklere yol açtı ve özellikle 29 Aralık itibarıyla yürürlüğe girecek olan kurallar, sektörde bir panik havası yarattı.
Yeni kararlar sektörü zorlayacak
Ticaret Bakanlığı’nın aldığı yeni kararlar, elektrikli otomobil ithalatını etkileyecek şartları içeriyor.
- Elektrikli otomobil firmalarının 29 Aralık’a kadar en az 20 adet servis açmaları gerekecek.
- Düzenlemeye uymayanlar, elektrikli araç ithalatı için ‘İzin Belgesi’ alamayacak.
- Volvo, Nissan, Toyota, Lexus, Renault, Subaru, Suzuki gibi markaların Avrupa dışında üretilen elektrikli modelleri de bu yeni düzenlemeden etkilendi.
Sektördeki bazı markalar, düzenlemenin iptali için dava açmaya hazırlanıyor; bir kısmı ise konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşımayı düşünüyor.
Firmalar dava açma hazırlığında
Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci konuyla ilgili şunları söyledi: “Elektrikli araç ithalatına getirilen yeni şartlar, Türkiye’ye ithalatı neredeyse imkansız hale getiriyor. Otomotiv markalarının bu durumu protesto etmek amacıyla dava açmaya hazırlanıyor. Ve hatta bazılarının konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyabileceğini belirtiyor.”
29 Aralık’a kadar yapılması gerekenler
AB ülkeleri ve STA dahilindeki ülkeler dışından gelecek elektrikli araç ithalatı için 29 Aralık’a kadar 20 servis açma, temsilci bulundurma, 40 personelle Türkçe çağrı merkezi hizmeti verme şartları getirildi.
Bu yeni düzenlemenin sektörü nasıl etkileyeceği merak konusu olurken, otomotiv markaları ise hızla bu yeni koşullara uyum sağlama çabası içerisine girecek gibi görünüyor.