Gündem

Aracı olan ve araç kullanan herkesi ilgilendiriyor; otomatik uygulamaya takılmadan önce mutlaka egzoz muayenesini yaptırın! Yoksa…

Bir süre önce ilan edilmiş olan egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak tespit edilmesine yönelik hazırlanmış olan EGEDES Projesi, hayata geçirildi. ASELSAN ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü bu proje ile ilgili detaylı bilgiyi ise; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar verdi. Müdür Uğur Atar, egzoz muayenesini geçirenlere verilecek olan cezayı da açıkladı.

PROJEYİ BAKAN MURAT KURUM DUYURMUŞTU

Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak tespit edilmesine ilişkin yeni projenin 81 ilde hayata geçirileceğini geçtiğimiz aylarda duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projenin amacının trafiği aksatmadan ya da sekteye uğratmadan tespit edebilmek olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Projenin adını EGEDES olarak duyuran Bakan Murat Kurum, proje kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen mobil plaka tanıma sistemi (MPTS) cihazlarının otomatik plaka okuma sistemiyle egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları tespit edeceğini açıklamıştı. Bu açıklamaların ardından uygulamanın başladığını duyuran Bakan Kurum, uygulamanın pilot bölge olan 43 ilin geçiş güzergahında bulunan ve “kilit kavşak” olarak adlandırılan Kırıkkale’den başladığını duyurmuştu.

PİLOT UYGULAMA İŞE YARADI; UYGULAMA 81 İLE YAYILDI

Projeye ilişkin detaylı bir açıklama gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar, başlanan pilot uygulama kapsamında araç plakalarının saniyeler içerisinde okunabildiğini belirtti. Bunun ardından uygulamanın eylül ayı itibariyle tüm illerde yürürlüğe konulduğunun altını çizen Müdür Uğur Atar, konuya ilişkin; “2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor. Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor. Bunun en büyük avantajı; daha çok daha seri bir şekilde denetim yapmak. Önceden araçlar durduruluyordu vatandaşlarımızın hem zamanı alınıyordu hem Trafik tıkanıyor malum Kırıkkale, 43 ilin kesişim noktası. Ciddi bir araç yoğunluğu var. Ciddi de bir emisyon hacmi var” dedi. Ardından 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezasını da açıklayan Müdür Atar, bu cezanın 2 bin 815 TL olduğunu belirtti.