Araştırma Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?
Araştırma Görevlisi Olma Şartları Nelerdir? Araştırma görevlisi olmak için istenilen koşulları, başvuru için talep edilen evrakları, başvuru aşamalarının nasıl yapıldığını ve başvuru sonuçlarının nereden öğrenildiğini merak edenler, haberimizden öğrenebilirler.
Araştırma Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?
Araştırma görevlisi olma şartlarının yerine getirilmesi durumunda isteyen herkes okudukları üniversitede akademisyenlik anlamda kendini daha da geliştirebilir.egehaber.com Araştırma görevlisi olmak için aşağıda verilen şartların yerine getirilmesi gerekir:
Araştırma görevlisi olma şartlarını araştıranlar ve olmak isteyenlerin 35 yaşını doldurmamış olması gerekir.
Bunun dışında ALES’e girilerek en az 70 puan çıkarılması şartı aranır.
Bununla birlikte YDS’ye girilip en az 50 puan alınması gerekir.
Yukarıda verilen şartlara uyulduktan sonra araştırma görevlisi olmaya hak kazananlar, tercih ettikleri üniversiteye başvuruda bulunabilir.
Araştırma Görevlisi Müracaatında Talep Edilen Belgeler
Araştırma görevlisi olma şartlarının sağlanması için müracaatında talep edilen belgeler vardır. egehaber.comBu belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesinden sonra başvuruda bulunacaklar, istedikleri üniversiteye gidip müracaat işlemlerini tamamlayabilir. Başvuru esnasında adaylardan istenen belgeler aşağıda detaylı bir şekilde verilmektedir:
Başvuru sırasında üniversiteden mezun olunduğuna dair diplomanın teslim edilmesi gerekir.
Bunun dışında lisans transkript belgesi verilmelidir.
T.C. kimlik belgesinin fotokopisi de başvuruda bulunacaklardan talep edilir.
Son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık resmin yanında bulundurulması gerekir.
Bunların yanı sıra özgeçmiş belgesinin düzgün bir şekilde hazırlanıp başvuru sırasında teslim edilmesi gerekir.
Yukarıda verilen belgelerin eksiksiz bir şekilde araştırma görevlisi olarak çalışılmak istenilen üniversiteye verilip başvuru işlemlerinin tamamlanması gerekir. Başvuru sonuçları olumlu gelenler yazılı mülakata tabii tutulur. Bu aşamayı da başarılı bir şekilde geçenler, artık istedikleri üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlar. Şartlara uyum sağlayan herkes, araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunabilir.
Araştırma Görevlisi Değerlendirme Süreci
Araştırma görevlisi olma ve değerlendirme süreci detaylı bir şekilde geçer. Adaylar başvuru yaptıktan sonra jüri tarafından başvuru formları incelemeye alınır. Başvuruda ALES’den alınan puanın %60’ı ve YDS’den alınan puanın %40’ı değerlendirilir. Ön değerlendirme aşamasında ilk 10’a girmeye hak kazananlar yazılı sınava tabii tutulur ve bunun için sınava çağrılır. Yazılı sınavdan da yüksek puan alınması sonucunda araştırma görevlisi olmaya hak kazananların görevlerini yapabilmeleri için bölümlerinin kadrolarına gönderilir. Bu sayede araştırma görevlisi olarak çalışanlar, akademik alanda daha çok ilerleme şansına sahip olur.
Araştırma Görevlileri Ne Kadar Kazanır?
Araştırma görevlilerinin aldıkları maaşın miktarı görevlerini yaptıkları illere ve üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Genellikle günümüzde araştırma görevlileri 4000-5000 TL arasında maaş alır. Bu maaşın miktarı yapılan işlere göre artış gösterir. Bu sayede araştırma görevlileri kendilerini üniversitede daha da ileri seviyeye taşıyarak mesleklerini icra etmiş olur. Araştırma görevlileri, çalışmaları sırasında unvanlarını daha da yükselterek aldıkları maaşı arttırabilir. Bunun için araştırma görevlisi olarak çalıştıkları üniversitede doktorasını yapabilirler. Bu sayede akademik alanda kendilerini daha da donanımlı bir hale getirerek istedikleri başarıya ulaşmış olabilir.
Araştırma Görevlisinin Sorumlulukları
Araştırma görevlisinin sorumlulukları oldukça fazladır. Adayların girdikleri sınavlardan istenilen başarıyı elde ettikleri zaman istedikleri üniversitede görev yapmak için başvuruda bulunması sonucunda üniversite tarafından olumlu karşılanan müracaatlardan sonra adaylar, üniversitelerin kadrolarına görevlendirilmek üzere atanır. Üniversiteye atanan araştırma görevlisinin yapmakla yükümlü oldukları görev vardır. Bu görevleri aşağıda şu şekilde inceleyebiliriz:
Araştırma görevlisi sınavlardan sonra sınav kâğıtlarını okuyarak notlar verir.
Bununla birlikte üniversitelerde yapılan sınavlarda gözetmenlik yapmak zorundadırlar.
Üniversitede hocaların okula gelmedikleri zaman veya dersler için hocaların az olması durumunda derslere girme görevini yerine getirmelidirler.
Bununla birlikte araştırma görevlisi, yapılacak vize ve final sınavlarının programını hazırlamakla görevlendirilir.
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tezleri için kaynaklar önerme ve bulma konusunda da öğrencilere yardımcı olurlar.
Üniversitenin Erasmus programına katılmak isteyenlerin başvuru işlemlerini tamamlamalarında görevlendirilirler.
Bunun yanı sıra yatay veya dikey sınavla başka okullara geçiş yapmak isteyenlerin girdikleri sınavı değerlendirerek notlandırırlar.
Yukarıda verilen görevlerin hepsini araştırma görevlisi titizlikle yaparak sorumluklarını yerine getirmiş olur. Bu görevlerin sonunda araştırma görevlileri unvanlarını yükselterek okulda daha iyi bir konumda olmaya hak kazanabilir. Bu yüzden araştırma görevlilerinin işlerini çok iyi bir şekilde yapması gerekir.
Araştırma Görevlilerinde Yüksek Lisans İstenir Mi?
Araştırma görevlisi olma ve yüksek lisans zorunluluğu yoktur. Üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışmak isteyenler, ALES ve YDS’ye girerek istenilen puanı elde etmelidir. Çünkü, ön değerlendirmede adayların ALEES’ten aldıkları puanın %60’ı ve YDS’den aldıkları puanın %40’ı değerlendirmeye alınır. Bunun için araştırma görevlisi olmak isteyenlerin sadece bu sınavlara girip başarı elde etmesi gerekir. Sınavdan istenilen puanlar alındıktan sonra yazılı mülakatın da geçilmesi sonucunda adaylar araştırma görevlisi olarak tercih ettikleri üniversitelerde çalışma hakkına sahip olur. Hiçbir koşulda yüksek lisans yapma şartı aranmaz.
Araştırma Görevlileri İçin Yaş Durumu
Araştırma görevlisi olma için yaş durumu oldukça önemlidir. Çünkü araştırma görevlilerinden yaş sınırı talep edilir. Araştırma görevlilerinin başvuruda bulunabilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olması şartı aranır. Bu yaşın 35’ten büyük olması durumunda başvuruda bulunanlar, hiçbir şekilde araştırma görevlisi olarak üniversitelerde çalışamaz. Böylelikle de adayların yaptıkları başvuruların hepsi değerlendirme altına alınmayıp iptal edilir. Bu yüzden araştırma görevlisi olmak isteyenler, 35 yaş sınırını geçirmemelidir. Yaş koşulunu sağlayanlar, önce girilmesi gereken sınavlara girerek güzel puanlar elde etmelidir. Daha sonra üniversitenin yaptığı mülakatları da geçerek göreve başlama hakkını kullanmalıdırlar.
Kaynak: egehaber.com