Genel

Araştırmalar Gösterdi Burun Yoluyla Uygulanan Aşı Virüse Yüzde 100 Etkili

Amerika’da bir grup araştırmacının gerçekleştirdiği araştırmada koronavirüs (Covid-19) aşısının burun yoluyla uygulandığında bağışıklık ve sıfır virüs yayılımı gösterdiği ortaya çıktı.

Financial Express’in haberine göre, hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, tek doz ve geleneksel aşılardan farklı olarak sprey yoluyla burundan alınan Kovid-19 aşısının bağışıklık ve yayılım açısından yüzde 100 etkinliğe sahip olduğu bulgusuna ulaştı.

Yapılan araştırmada farelerde burundan alınan tek doz aşının Covid-19’a karşı %100 bağışıklık sağladığını ve virüsün hayvandan hayvana bulaşmasını engellediği görüldü.  Bharat Biotech ve Kanada merkezli Senotize şirketleri de dahil birçok ilaç firması, burun aşılarını deniyor.

Georgia ve Iowa üniversitelerinden ortak bir ekip tarafından yürütülen araştırmaya dair bulgular, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Depolama konusunda buzdolabı sıcaklığında 3 aya kadar saklanabiliyor olması özelliği tıp dünyasında büyük bir gelişme olarak değerlendirilirken, aşı tek doz olarak uygulanacak.

Yapılan araştırma sonucunda aşının hücresel bağışıklık ve antikorları içeriğinin bölgesel bağışıklık üretmede başarılı olduğu sonuçlandı.

Burun yoluyla yapılacak olan aşı tartışma yaratsa da özellikle iğne korkusu olan insanlar için aşılamayı daha makul hale getiriyor.

Rusya, covid-19 aşısı için sprey versiyonunu test ederken, Bharat Biotech ve Kanada merkezli Senotize şirketleri de dahil birçok ilaç firması, burun aşılarını deniyor.