Artık kahvaltıda yumurta yemek hayal oldu! Rekor zam yapıldı: Bugünden itibaren geçerli

Gıda enflasyonundaki yükseliş hız kesmeden devam ederken, en çok etkilenen ürünlerin başında yumurta gelen yumurtaya bir zam daha geldi. Yapılan rekor zamla birlikte yumurtanın tanesi 5 TL’yi geçti.

Vatandaşın en çok tükettiği ürünlerden biri olan yumurta, artık zengin besini oldu. Öyle ki peş peşe gelen zamlarla birlikte vatandaş yumurta alamaz hale geldi. Geçtiğimiz günlerde 30’lu yumurta fiyatları 58 TL’den satılırken şimdi raflarda 73 TL’den satışa çıkarılıyor. Aynı zamanda organik yumurtanın tanesi ise 5 TL’yi geçmiş oldu.

Yüzde 80 Olarak Açıklandı

Protein deposu olarak adlandırılan yumurta özellikle son dönemde fiyatı ile gündemde. Son açıklanan verilere göre enflasyondaki artış yıllık olarak yüzde 80 olurken, en büyük pay da gıdada olduğu biliniyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre gıda ve alkolsüz içeceklerde artış bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 54,10 olarak açıklandı.

Bir Ayda 15 Lira Zam

Yem, enerji, ambalaj, nakliye maliyetleri arttıkça geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde yüzden fazla zamlanan yumurta fiyatları son 2,5 aydır ise tutulamıyor. 30’lu orta boy beyaz yumurtanın toptan fiyatı 52,5 lirayken, büyük beyazlar 55 lira ve daha büyükleri ise 60 liranın üzerinde. Marketlerde ise rakamlar daha da katlanıyor. Bir ay öncesine kadar 30’lu yumurta 58 lirayken şu an marketlerde fiyat 73 lirayı aştı. Fiyatlardaki artış sonrası vatandaş 30’lu yumurta alamayınca marketlerin bulduğu yöntem ise şaşırttı. 30’lu paket yumurtaları küçülten marketler artık 20’li yumurta satmaya başladı.

Organik Yumurtanın Tanesi 5 Lira

Organik yumurtanın ise tanesi 5 liraya dayanmış durumda. Ancak bu durum yumurtada organiklik tartışmasını da yeniden gündeme getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan yumurta toptancıları, “Üreticiler 2019 yılından bu yana krizdeydi. Ancak inorganik bir yumurta yok. Ankara’nın çevre ilçelerindeki tavuk miktarı 6,5 – 7 milyon civarında. Siz bunların hepsini doğaya salıp da gezdiremezsiniz” dedi.

Exit mobile version