Ekonomi

Artık kesinleşti: Bir devir resmen kapanıyor! Benzinli arabalara veda vakti! O tarihten sonra bir sakız parasından daha ucuza araba sahibi olabileceksiniz!

2020 yılının ocak ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen ve sonrasında da tüm dünyaya yayılım gösteren koronavirüs salgını, şu an her ne kadar bulunan aşılar ve alınan virüs tedbirleri ile etkisini yitirmiş olsa da geride bıraktığımız iki yıl boyunca her sektörün üretim ayağını direkt olarak etkiledi. Özellikle salgının ilk yılında kapılarına kilit vurmak zorunda kalan üretici firmalar, birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de derin yaralar açtı.

Geçtiğimiz yıl kendini göstermeye başlayan ancak bu yılın başı ile birlikte iyiden iyiye etkilerini hissettiren çip krizi, içten yanmalı motorlara sahip olan araçların üretimlerine ara verilmesine sebep oldu. Ek olarak benzinli ve dizel araçların çevreye verdikleri zararların da üzerinde durulması ile birlikte, üretici firmalar üretim ayaklarını elektrikli otomobillere çevirdiler. Uzun vadede bakıldığında benzinli ve dizel araçlardan daha fazla kazandıran bu otomobil modelleri, yavaş yavaş tüm dünya ülkelerinin sokaklarında çoğalmaya başladı.

Elektrikli otomobil ağında gözlenen bu değişim Avrupa Parlamentosu’nu harekete geçirdi. Komisyon üyeleri toplanarak, içten yanmalı motorlara sahip olan araçların üretimine yönelik önemli bir karar aldılar.

Avrupa Parlamentosu’ndan İçten Yanmalı Motor Hamlesi!

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, Brüksel’de bir toplantı gerçekleştirdi. Avrupa Yeşil Mutabakatı için bir araya gelen komisyon üyeleri, benzinli ve dizel araç modellerinin üretim süreçlerine ilişkin etkili bir karara vardılar.

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi üyeleri, benzin ve dizel araç modellerinin üretimine yönelik bir oylama gerçekleştirdi. Üretilmemelerine yönelik oyların fazla çıkması sonucunda, ilgili araç gruplarının Avrupa ülkelerinde satışının ve üretiminin 2035 yılında tamamen durdurulacağı kararı verilmiş oldu.

Emisyon Gücü 2050’ye Kadar Azaltılacak!

Komiteden çıkan bir karar da ürünlerde bulunan emisyon oranlarının azaltılmasına yönelik verildi. Buna göre Avrupa ülkeleri ürün üretiminde ki emisyon oranını 2050’ye kadar yüzde 70 oranında düşürme kararı aldı.

Benzinli Araçlar Sudan Ucuz!

Alınan kararlara bağlı olarak yorumlarda bulunan sektör temsilcileri, yaklaşık 15 yıl içerisinde benzinli araçların sudan ucuz olacağını ancak o dönem geldiğinde nerede ise kimsenin o modellerin yüzüne bile bakmayacağını iddia ettiler.