Gündem

Artık pasaport veya vize istenmiyor; bu ülkelere T.C. kimlik kartı ile seyahat edebilmek mümkün hale geliyor…

Özellikle yaz tatilinde farklı bir coğrafya görmek, yeni kültürlere tanıklık etmek veya sadece yurtdışı tatili gerçekleştirmek için fırsat kollayan vatandaşlara müjde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Sırbistan ve Bosna Hersek ile anlaşmanın tamamlandığını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli işlemlerin ardından, her ülke için de pasaport şartının kaldırılacağını ve sadece T.C. kimlik kartı ile giriş çıkışların yapılacağını duyurdu.

6 ÜLKE İÇİN PASAPORT ŞARTI ARANMIYOR

Bir süredir yapılan karşılıklı anlaşmalar ile vatandaşların kolaylıkla seyahat edebileceği ülke sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 30 güne kadar çipli yeni T.C. kimlik kartı ile giriş çıkış izni verilirken; Azerbaycan ve Ukrayna’ya çipli yeni T.C. kimlik kartı ile giriş çıkış izninin 90 güne kadar verileceği açıklanmıştı. Listede bulunan Gürcistan ve Moldova da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz ve vizesiz bir şekilde ziyaret edebileceği ülkeler arasındaki yerini aldı. Öte yandan yapılan son anlaşma ile birlikte Sırbistan da listeye eklendi.

BOSNA HERSEK DE LİSTEYE EKLENMEK ÜZERE

Daha önce vizesiz ancak pasaport ile Türkiye Cumhuriyeti’nden ziyaretçi kabul edilen Bosna Hersek ile karşılıklı yapılan anlaşma sonrası pasaportun kaldırılması konusunda fikir birliğine varıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde müjdelediği pasaportsuz Bosna Hersek seyahati için konuya ilişkin işlemlerin tamamlanmasının ardından giriş çıkışların çipli yeni T.C. kimlik kartı ile gerçekleştirilebileceği öğrenildi.

T.C. KİMLİK KARTI İLE SEYAHAT EDİLEBİLEN ÜLKELER 7 OLACAK

Sırbistan ve Bosna Hersek ile arka arkaya yapılan anlaşmalar sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik ile seyahat edilebilecek olan ülkelerin sayısı 7’ye yükseldi. Bu anlaşma kapsamında Türkiye’nin sadece kimlik kartı ile giriş çıkışını kabul ettiği ülkelerin sayısı ise, 19’a yükselmiş oldu.