Artık zorunlu oldu: 31 Aralık tarihine kadar yapmayan 1634 TL para ödeyecek!

Yüz binlerce kişiye duyuruldu. Evcil hayvan sahiplerini ilgilendiriyor. Evcil hayvanlara çip taktırmak zorunlu olmuştu. Çip taktırmak için verilen süre azaldı. 31 Aralık tarihine kadar evinde kedi, köpek besleyen vatandaşların cip taktırması gerekiyor. Çip taktırmayanlar ise para cezası ödeyecek.

Evcil hayvanlar için başlatılan çip uygulamasında süre azaldı. 1 Ocak’tan itibaren karar uygulanmaya başlayacak. Çip taktırmayan evcil hayvan sahipleri 1634 TL ceza ödeyecek. Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.

ÇİP TAKTIRMANIN ÜCRETİ NE KADAR?

Zorunlu olan çip taktırma ücreti merak ediliyor. Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor.

Özel veterinerler tarafından 160 TL karşılığında takılan mikroçip, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL’ye uygulanıyor.

Mikroçip takılıp pasaport düzenlenenlerin PETVET’e tanımlandığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, ülke genelindeki çipleme oranının yüzde 95’e ulaştığını belirterek, “Çalışmaların başladığı günden bugüne kadar Türkiye genelinde 364 bin 893 kedi, 322 bin 944 köpek ile 14 gelinciğe çipleri takılarak kayıt altına alındı.” dedi.

ÇİP TAKTIRMAMA CEZASI NE KADAR?

Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerinin 1 Ocak 2023 itibarıyla ceza ödemek zorunda kalacaklarını söyleyen Aygül, “Eğer bu işlemi yapmazlarsa yılbaşından sonra hayvan başına 1634 TL gibi bir rakam ödeyerek, çip taktırıp, kimliklendirme zorunluluğu olacak. Herkesi bu konuda duyarlı olup bir an önce hayvanını kimliklendirmek için, çip takmak ve diğer işlemleri yapmak için ilgili yerlere götürmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Exit mobile version