EkonomiGündem

Asgari Ücret Çalışanlarına Müjde: 1.000 TL nakdi Yardım Yapılacak!

Türkiye geneli milyonlarca asgari ücretli ve özel sektörde çalışanlarına 1.000 TL’lik nakdi yardım yapılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, çalışanlara 1000 TL fatura desteği yardımı yapılacağını belirtmişti. Yapılacak yardımla alakalı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Özgür Burak Akkol, çalışanlara yapılacak fatura yardıma değindi ve “Çalışanlara sağlanan sosyal yardımlarda vergi alınmayacak olması, hem işverenler hem de çalışanlar için oldukça önemli bir uygulama.” dedi.

Ülkedeki ekonomik sıkıntılara da değinen Başkanı Akkol “Rusya-Ukrayna savaşı bir anda küresel tedarik zinciri üzerinde tehdit haline geldi. Tüm dünya ekonomileri üzerinde enflasyon riskini beraberinde getirdi. Bunun ülkemizde de yansımalarını gördük.

Geçtiğimiz seneden farklı bir konjonktür var. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yılbaşında asgari ücrette işçi, işveren ve kamunun mutabakatında tarihi bir artış yapıldı. Buna ek olarak, tarihi bir düzenleme ile tüm çalışanların asgari ücrete kadarki gelirlerine vergi muafiyeti getirildi. Bu çok az ülkede olan bir uygulama. Yıl boyunca çalışanımızın emeğini enflasyona karşı korumak için yine temmuz ayında asgari ücret düzenlemesini hep beraber hayata geçirdik.” İfadelerinde bulundu.

Bunun yanında, çalışanlara sağlanan sosyal yardımlarda vergi alınmayacak. Gerek işverenler, gerekse çalışanlar için son derece önemli bir uygulama. Bin lira sosyal yardım alan bir çalışan, SGK primi ve gelir vergisiyle bunun 400 lirasını geri ödemek zorunda kalıyordu. Bu uygulama ile aynı ücret devam ettiği sürece yılda toplam 4.800 lira çalışanın cebinde kalacak.

ÇALIŞANLARA 1.000 TL FATURA YARDIMI

Başkan Akkol açıklamasının devamında asgari ücretli çalışanlara yapılacak yardımlara değindi ve “Bizimle birlikte tüm sosyal paydaşlarımızın da dile getirdiği, vergi dilimlerine yönelik düzenleme bu anlamda çok önemli. İlk vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesi ve vergi dilimleri matrahlarının günümüz şartları ile güncellenmesi çalışanların korunması için önemli fırsat. En kısa zamanda Sayın Bakanlarımızın kıymetli destekleri ile bu düzenlemenin de Cumhurbaşkanımıza sunulmasını bekliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen gün yaptığı açıklamada işverenlerin kış aylarında çalışanlara bin lira fatura yardımı yapacağını ve yardımın vergiden düşüleceğini söyledi. Bunun için çalışanların herhangi bir başvuru yapmasına gerek olmadığı açıklandı. İşveren 1.000 TL verecek ve bunu vergi beyanı sırasında gider olarak gösterecek.