Asgari ücret pazarlığı 15 bin 700 liradan başlayacak: Beklenti 17 bin lira

Asgari ücret konusundaki pazarlık, önümüzdeki yılbaşından itibaren geçerli olacak şekilde 15 bin 700 TL’den başlayacak. Ancak seçim kozu ve pazarlıkla birlikte, asgari ücretin 17 bin TL’ye kadar çıkabileceği bekleniyor.

Yeni asgari ücretin belirlenmesi öncesinde, enflasyon hesapları göz önünde bulunduruluyor. Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık dönemde enflasyon yüzde 29,4 olarak gerçekleşti. Kasım ayı enflasyonu yüzde 3 civarında açıklanırsa, benzer bir rakamın aralık ayı için tahmin edilerek, 6 aylık enflasyonun yüzde 37,3 olması bekleniyor. Bu sadece enflasyon hesabıyla bile, asgari ücretin en az 15 bin 700 TL olması gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla, enflasyon hesabı dikkate alındığında, asgari ücret pazarlığının bu seviyeden başlaması bekleniyor.

Gelecek enflasyon tahminleri baz alınacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon tahminlerinin, gerçekleşen enflasyonun değil, gelecek enflasyon tahminlerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etmişti. Ancak tahminlerin tutmama olasılığı göz önüne alındığında, genellikle zam pazarlıklarının geçmiş 6 aylık ya da yıllık enflasyon verileri üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Mayıs sonu enflasyon yüzde 75 olacak iddiası

Merkez Bankası’nın enflasyonun yüzde 36’ya ineceği tahminine rağmen, öngörülerde bile enflasyonun mayıs sonunda yüzde 75’lere kadar çıkacak olması, yıllık ortalama enflasyonun yüzde 36’dan daha yüksek gerçekleşebileceğine işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise çalışanları enflasyona ezdirmeyecekleri sözünü vermişti. Bu sözünü yerine getirmesi durumunda, minimum zam oranının yüzde 40’lar civarında olması bekleniyor.

Yerel seçimler zamda etkili olacak

Asgari ücret pazarlıkları, yerel seçimlerin hemen öncesinde yapılacak olması nedeniyle işçi tarafının büyük avantaj yakaladığı, zam oranının yüzde 50 civarında belirlenmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Bu durumda, yeni asgari ücret 17 bin 103 TL’ye çıkabilir.

 

Exit mobile version