Asgari ücret zammı sonrası çok büyük zamlar geliyor açıklaması Prof. Dr. Tümen’den geldi!

Türkiye asgari ücret ve emekli maaşı yeni yıl zammı için gün sayarken ekonomistler gelecek zamlarla ilgili flaş uyarılarda bulundu.  Asgari ücrete yapılacak zammın ücret-fiyat sarmalının etkisinde olacağını belirten eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, çok büyük zamların geleceğine işaret ederek 2022 yılı Ocak ayı sonunda enflasyonun 3 haneli rakamlara ulaşabileceğini belirtti.

İşçi ve emekli sendikaları iktidar yönetimi ile maaş zammı konusunda görüşmelerine devam ediyor. DİSK, 2022 yılı asgari ücretin en az 5 bin TL ve vergiden muaf tutulmasını isterken iktidarın bu yıl asgari ücreti 3 bin 800 TL’ye çıkarabileceği öngörülüyor. En düşük emekli maaşının ise 2200 ile 2400 TL arasında olacağı iddia ediliyor ki bu rakamlar önümüzde günlerde belli olacak.

ENFLASYON 3 HANELERE ÇIKABİLİR

Ankara’da bu rakamlar tartışılırken Prof. Dr. Tümen, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Tümen, “Yeni ekonomi programı: sınırsız parasal genişleme ve genişleyici maliye politikası (bütçe destekli fiyat kontrolleri, vergi/ücret teşvikleri) ile enflasyonla mücadele. Tebrikler! Asgari ücret zammı sonrası ücret-fiyat sarmalının etkisiyle enflasyonda üç haneyi görmek işten değil” dedi.

Peki, 2022 yılı asgari ücret ve emekli maaş zammı için neler düşünülüyor? Sendikalar asgari ücretin ne kadar olmasını istiyor, iktidar ne öngörüyor? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni asgari ücret zammı ile ilgili yaptığı açıklamalarda asgari ücretten vergi alınmaması veya kısmi bir vergi indirimi yapılacağına işaret etti. Bilgin konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda ‘’ Asgari ücretten vergi meselesi, asgari ücret çalışmalarımızda alternatif olarak önümüzde duruyor yani birkaç alternatif var, verginin ortadan kaldırılması, gelir vergisinin kaldırılması vesaire gibi. Onların üzerinde duruyoruz’’ dedi.

Bilgin emekli maaşı zammı ile ilgili olarak ise ‘’ Emekli gelirlerinin düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz. Çalışmada mesafe aldıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağım’’ dedi.

Kulisler, iktidarın asgari ücreti 3400 TL yapmayı düşündüğü, 400 TL’de vergi indirimi ile asgari ücreti 3800 TL’ye çıkaracağını öngördüğünü belirtiyor. Ama DİSK hariç diğer tüm işçi sendikaları 2022 yılı için asgari ücretin en az 4.000 TL olması ve vergiden muaf tutulması gerektiğini belirtiyor.

 

Exit mobile version