Asgari ücrete ikinci zam söylemlerine Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı: Açlık sınırının altında asgari ücret mi olur?

Bir süredir Türkiye’nin gündeminde, asgari ücrete yapılacağı iddia edilen ikinci zam açıklamaları yer alıyor. Asgari ücrete Aralık 2021’de, %50,51 oranda zam yapılmasına karar verilmişti ve bu karar Ocak 2022 itibariyle uygulamaya alınmıştı. Ancak asgari ücrete gelen zammın ardından Türkiye’de enflasyon hızla yükseldi ve 20 yılın zirvesindeki seviyesini güncelledi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de enflasyon Şubat ayında %54,44 seviyesine yükseldi. Alım gücünün düşmesi ve ekonomik şartların gittikçe zorlaşması sonrası, asgari ücrete ikinci zam söylemleri gündeme gelmeye başladı. Asgari ücrete yıl içinde ikinci zam ile ilgili açıklamalara bir yenisi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan eklendi.

Asgari Ücrete İkinci Zam İddiaları

Asgari ücrete ikinci kez zam yapılmasına ilişkin açıklamalar ve iddialar gündeme geldiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da çeşitli açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin ancak Aralık ayında belirlenebileceğinin ve sadece olağanüstü şartlarda ikinci zammın değerlendirilebileceğinin açıklanması üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Asgari ücret, asgari ücret olmaktan çıktı. Açlık sınırının altında asgari ücret mi olur? Asgari ücretin hemen güncellenmesi lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu: Asgari Ücret Pul Oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, konuya ilişkin açıklamalarında “Tartışmaları anlamlı bulmuyorum. Çok önemli artış yaptık” demişti. Öte yandan Türk-İş Başkanı Atalay ise Bakan Bilgin ile görüştüğünü ve zammın Aralık ayında yapılacağını dile getirerek “Biz asgari ücreti Haziran ayında hiç görüşmedik. Bunun zamanı Aralık ayı. Aralık ayında taraflar toplanır” dedi.

Bilgin ve Atalay’ın açıklamaları sonrası konuşan Kılıçdaroğlu ise açıklamasında “Vatandaşa asgari ücreti kısmen artırdılar. 3 ay sürdü. 3 ay sonra o asgari ücret pul oldu. Önümüzdeki süreçte çok daha büyük zamlar gelecek. Hep beraber bunu göreceğiz. Güncellenmesi lazım asgari ücretin. Asgari ücret, asgari ücret olmaktan çıktı. Hangi asgari ücret? Açlık sınırının altında asgari ücret mi olur?” dedi.

Exit mobile version