Ekonomi

Asgari ücrete tek zam kararı: Bakan Işıkhan tarih verdi!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili önemli açıklama yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu hafta başında toplanacağını duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan  “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” ifadelerinde bulunarak 2024 yılında tek zam yapılacağını açıkladı.

KOMİSYON TOPLANIYOR

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık Pazartesi günü toplanıyor. İlk toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda verilerin masaya yatırılması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu yıl bir ilk yaşanacak. İşçi kanadını temsilen yetkili olan konfederasyon Türk-İş Mali Sekreteri, YOL-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında, bir sağlık işçisi, bir kasiyer, bir enerji işçisi, bir de karayollarında kar temizleyen taşeron işçiden oluşan heyetle katılacak.

Bakan Işıkhan, Kabine toplantısı sonrası soruları yanıtladı. 11 Aralık’ta görüşmelere başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına işaret eden Işıkhan, “Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor” ifadesini kullandı.

TARİH BELLİ OLDU

Temmuz ayındaki gibi hızlı bir şekilde taraflarla bir araya gelip pazartesi günü süreci başlatacaklarını söyleyen Bakan Işıkhan, “Komisyonlarla bürokratlarımız çalışıyor, teknik çalışmalar yapılıyor. Bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak” dedi.

Süreci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da arz ettiğini ifade eden Bakan Işıkhan, “İlkemiz her zamanki gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek” diye konuştu. “İşveren desteği ile ilgili bir çalışma olur mu?” sorusunu Işıkhan, “Bu konuların hepsini değerlendireceğiz” cevabını verdi. Asgari ücrete tek zam olacağını belirten Bakan Işıkhan, “Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari ücret yönetmeliğinde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi… Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık” diye konuştu.