Editörün SeçtikleriEkonomi

Asgari ücrete yüzde 25 zam açıklandı! Bugün belli oldu

Deutsche Bank’ın asgari ücretle ilgili son tahminleri, çalışanlar ve yatırımcılar arasında büyük yankı uyandırırken enflasyon ve ücret artışına dair öngörüler, 2025 yılı hedefleriyle örtüşüp örtüşmediği aktarıldı. Dünyaca ünlü Deutsche Bank, Türkiye’deki asgari ücret artışına dair çarpıcı bir analiz sunduğu belirtilerek bankanın yıl sonunda asgari ücretin yüzde 25-30 arasında artacağını tahmin ettiği bu tahminin Merkez Bankası’nın 2025 yılı enflasyon hedeflerine paralel olarak şekillendiği vurgulandı.

ENFLASYON HEDEFİNİ ZORLAYACAK

Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası’nın öngördüğü enflasyon hedeflerine daha yakın bir ücret artışı beklediği analistlerin yüzde 30’un üzerindeki bir artışın, 2025 sonuna kadar belirlenen enflasyon hedefini zorlaştırabileceği paylaşıldı.

Konu ile ilgili olarak Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, 2025 yılı sonunda enflasyonun yüzde 14’e düşmesini öngörüyor. Ancak, bu hedefin tutturulabilmesi için asgari ücret artışının dikkatle ayarlanması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 25 ZAM

Merkez Bankası, 2025 yılına kadar enflasyonu kontrol altına almak için piyasa dostu politikalara yöneldiği belirtilerek bu süreçte asgari ücret artışının %25 civarında tutulması, hem tüketici alım gücünü destekleyecek hem de enflasyon üzerindeki baskıyı sınırlayacağı vurgulandı.