Asgari Ücretli İçin Konut Kredi Fırsatı; Maaş Artı, Limit Yükseldi! Konut Kredisinde Asgari Ücretliye Özel Aylık Ödemeler Yalnızca…

Ev fiyatlarında fahiş seviyelere ulaşan artışlar, vatandaşların ne kadar maaş alırsa alsın peşin parayla konut alabilmesini uzun süre önce rafa kaldırttı. Özellikle pandemi döneminde duran inşaat sektörü çalışmaları, fiyatların daha da artmasına neden olurken; dolar kurundaki hareketlilik de piyasaları etkiledi. Maaşı yeni artan asgari ücretliler, kira öder gibi konut alabilmenin hayalini kurarken; bunun mümkün olup olmadığıysa uzmanlarca hesaplandı.

Konut Kredilerinde Üst Limit Maaşa Göre Belirleniyor

Ev almak için kredi çekmenin fiyatlar nedeniyle neredeyse zorunlu hale geldiği günümüzde asgari ücrete çalışan bir vatandaşın zaten kredi çekmeden ev alması pek mümkün değil. Bu nedenle sık sık bankalara başvuran asgari ücretli çalışanlar, gelir seviyesi nedeniyle kendilerini şanssız görse de bankalar nezdinde oldukça şanslı olan kesimde yer alıyor. Çünkü bankalar bir ay 10 bin TL; bir ay 5 bin TL kazanan birine kredi vermektense, her ay düzenli olarak asgari ücret alan birine kredi vermeyi tercih ediyor. Kişinin maaşına göre bakarak faiz oranlarını, geri ödeme şartlarını ve vade sürelerini belirleyen bankalar, asgari ücretli çalışanlara kredi verirken de aynı şartları gözetiyor. Dolayısıyla asgari ücretlinin alabileceği konut kredisinin bir üst limiti bulunuyor. Bankaların çoğu, konut kredisinde aylık ödemeler maaşın yüzde 70’ini aşmayacak şekilde hesaplanmasıyla bulunuyor.

Bugün Bir Asgari Ücretli 220 Bin TL’ye Kadar Konut Kredi Alabiliyor

Temmuz ayında ara zam almış olan asgari ücretlinin maaşı 5 bin 500 TL’ye kadar yükselmiş bulunuyor. Maaşın yüzde 70’ini baz alarak, aylık taksit ödemelerini belirleyen bankalar, asgari ücretlinin maksimum ödeyeceği taksitin 3 bin 850 TL olmasına izin veriyor. Banka faizlerinin ortalama değeri göz önüne alındığında ise, asgari ücretlinin çekebileceği konut kredisi miktarı 190 bin TL ile 220 bin TL arasında değişiklik gösterebiliyor.

Exit mobile version