Asgari ücretliyi sevindirecek gelişme: Kabul edilirse maaşlar artacak!

Türkiye’deki milyonlarca asgari ücretli çalışanı sevindirecek bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), asgari ücretten vergi alınmaması konusunda kanun teklifi verdi. Ayrıca söz konuşu teklifte en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması ve emeklilerin bayram ikramiyesinin 1500 lira talep edildi.

Corona virüsü pandemisi dönemde milyonlarca kişi ekonomik olarak zorluk çekiyor. Bu kapsamda devlet vatandaşlara çeşitli destekler sağladı. 2021 yılı başında asgari ücret net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak kararlaştırıldı. Ancak bu miktar birçok kişi tarafından yetersiz bulunuyor. Bu nedenle CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzası ile TBMM Başkanlığına flaş bir kanun teklifi sunuldu. Teklifte asgari ücretten kesilen gelir vergisinin kaldırılmasını, en düşük emekli aylığının net asgari ücret seviyesine yükseltilmesini, dini bayramlar öncesinde yapılan ikramiye ödemelerinin 1500 liraya çıkarılarak her yılbaşında gerçekleşen enflasyon oranında arttırılması taleplerinde bulunuldu.

“Emeklilerin hemen hepsi yoksulluk seviyesinin altında yaşamını sürdürmektedir”

Gelir Vergisi Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin gerekçesinde vatandaşların, adil ve elverişli koşullarda, insanca yaşama olanağı sağlayacak bir ücret karşılığında çalışmasının anayasal zorunluluk olduğu kadar sosyal devletin de gereği olduğu ifade edildi.
Corona virüsü pandemisi nedeniyle emeklilerin zorunlu harcamalarının da arttığı belirtilen teklifte “Lüks sayılamayacak en temel gıda maddelerindeki fahiş artış, emeklilerin sağlıklı beslenmesi bir yana açlıkla mücadele etmelerine sebep olmaktadır. Emeklilerin hemen hepsi yoksulluk seviyesinin altında yaşamını sürdürmektedir .Acil bir tedbir olarak en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi bir adım olacaktır. Pandemi sürecinde emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara bir nebze olsun çare olabilecek bu adımın bir an önce atılması gerekmektedir” denildi.

Exit mobile version