Asgari ücrette son dakika: 2022 Asgari ücretin belli olacağı 4.toplantının saati belli oldu!

Son dakika: Asgari ücret 2022 maaş zammını milyonlarca insan meraklı bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin pazartesi gününü işaret etmişti fakat pazartesi ve salı günü herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bugün CNN Türk yayınında açıklamalar yapan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş “Asgari ücret ne kadar olacak? Ne zaman açıklanacak” sorularına cevap verdi.

CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun ise bazı teknik düzeyde hesaplamaların hala sürdüğünü belirtti ve bundan dolayı henüz bir tarih açıklanmadığı bilgisini verdi. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücrette gözler son toplantıya çevrildi. Haftanın ilk günü taraflardan herhangi bir açıklama gelmezken bugün de yeni bir gelişme yaşanmadı. Peki Asgari Ücret görüşmelerinde son durum ne? 4toplantı ne zaman yapılacak? İşte tüm detaylar…

Bazı teknik düzeyde hesaplamalar devam ediyor

Gülşen Çoşkun dördüncü toplantının tarihi ile ilgili henüz resmi bir açıklamanın gelmediğini ifade ederken, “Taraflar şuna dikkat çekiyor. Hesaplama noktasında, bazı teknik düzeyde hesaplamaların devam ettiği vurgusu yapılıyor. Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de SGK düzeyinde bazı hesaplamalar sürüyor. Bu nedenle henüz bir tarih açıklanmadığı ifade ediliyor.” ifadelerini kullandı.

İşçi kesiminin mevcut ücretin yetersiz olduğunu belirttiğini söyleyen Coşkun, “İşçi kesimi ‘4 bin liranın altına imza atmayız’ diyor. Ve bir taraftan da ‘asgari ücretten vergi alınmasın’ talepleri var.” açıklamasında bulundu.

4.toplantı ne zaman olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4’üncü ve son toplantısı saat 11:00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak.

Üçüncü toplantıda neler oldu?

Üçüncü toplantının ardından yaptığı açıklamada işçilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini TİSK olarak tekrar tekrar hatırlattıklarını dile getiren TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç konuşmasında: “Bizim tavrımız hala devam ediyor. Enflasyona karşı çalışanlarımızı koruyacağız. Devletimizin resmi bir kuruluşu var malumunuz. Adı da TÜİK. TÜİK’in açıkladığı bütün rakamlar bizim için geçerlidir. Onun dışında bizim farklı enflasyon rakamları ve oranları açıklayan kuruluşlar var ama bizim esas almak durumunda kaldığımız kuruluş TÜİK’tir.” ifadelerini kullanmıştı.

“Üç konuda mutabakata vardık TÜRK-İŞ ve TİSK olarak”

TÜRK-İŞ ve TİSK arasında konuşulan konulara dikkat çeken Koç, sözlerinin devamında: “Üç konuda mutabakata vardık TÜRK-İŞ ve TİSK olarak. Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi. Yani yüzde 14’ün yüzde 9 olarak düzenlenmesi. İkinci mutabakatımız, yine ilk günden itibaren dile getirdiğimiz birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi konusunda da mutabakatımız var.

5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde ilk yıllarda uygulandığı gibi yüzde 6 olarak uygulanması, toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması konusunda mutabakatımız var. Bizim ilk günden beri söylediğimiz şey, çalışanlarımızın enflasyona ezdirilmemesi. 3 bin 161 lira gibi resmi bir teklifimiz söz konusu değil. Parametrelerden çeşitli rakamlar ortada. Herkes hesaplıyor” açıklamalarında bulunmuştu.

Exit mobile version