Gündem

Aşı olanlar maskelerini çıkartabilecek mi? Bilim Kurulu resmen duyurdu

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz corona virüs aşısı hakkında açıklamalarda bulundu. Kayıpmaz açıklamalarında aşının virüsten ne kadar süre koruyacağını belirtti.

Açıklamalarında Aşıların 28 gün arayla 2 doz şeklinde insanlara uygulanması planlandığını belirten Kayıpmaz, 28 günlük aranın, antikor yanıtının daha yüksek sağlanması açısından uygun olduğu, daha önceki Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında ortaya konduğunu vurguladı.

AŞILAR NE KADAR KORUYACAK?

Aşıların ne kadar süre koruma sağlayacağını belirten Kayıpmaz açıklamalarında aşılama yapıldıktan sonra en az 6 aylık bir bağışıklık oluşmasını beklediklerini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“En azından bir 6 ay kadar korumasını bekliyoruz. Ama şuan da bu bir beklenti düzeyinde. Önümüzdeki sene, daha net veriler elimizde olacak ve aslında bu aşıların koruyuculuğunun ne kadar sürdüğünü de biz daha geniş kapsamlı veriler üzerinden konuşabileceğiz. Rutin bir alerji testine gerek yok. Yalnız daha önceden herhangi inaktive bir virüs aşısını vurulmuş ve alerjik reaksiyon gelişmiş veya aşıya bağlı çeşitli komplikasyonlar gelişmiş ki bunların sayısı çok çok azdır. Bu kişilerin aşı olurken veya aşı olma öncesinde aşıyı uygulayacak kişileri bilgilendirmesi gerekiyor. Bunun dışında aşı uygulaması öncesinde rutin bir antikor testine veya alerji testine gerek yoktur”

AŞILAMA SONRASI MASKE ÇIKMAYACAK

Ayrıca Kayıpmaz açıklamalarında aşıları olduktan sonra toplum bağışıklığının oluşacağı seviyeye ulaşana kadar, maske, mesafe ve temizlik önlemlerine yine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve aşılamalardan sonra yani birinci ve ikinci dozdan sonra biz tedbirli yaşama yine devam etmek durumunda olduğumuzu yani ‘biz aşıyı olduk, maskeyi artık çıkartabiliriz’ gibi bir düşüncenin olmaması gerektiğini vurguladı.