Gündem

Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı? Aşı olduktan sonra ilaç içilir mi?

Türkiye’de aşılama çalışmaları hız kazandı. Aşı olan vatandaşlar ise internet sayfalarında, “Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı?”, ” Aşı olduktan sonra ilaç içilir mi?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar. Devlet hastanesi tarafından aşı olan vatandaşlara aşı sonrası hasta bilgilendirme formu dağıtıldı. Bilgilendirme formunda aşı uygulandığı gün duş alınabileceği bildirildi.

Hasta bilgilendirme formunda yer alan ifadeler

Aşı uygulaması sonrası 30 dakika sağlık kuruluşundan ayrılmayınız.

Aşı uygulamasından sonra lütfen maske-mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam ediniz.

Aşı sonrası aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık/kaşıntı olabilir. Aşı uygulanan kolunuzu yüksekte tutun ve soğuk uygulama (havluya sarılı buz veya soğuk su ile ıslanmış havlu) yapınız. Ağrınız çok olursa sadece Parasetamol içeren (Parol, Vermidon, Minoset gibi) ağrı kesicileri içebilirsiniz.

Yorgunluk (istirahat edin ve yeterli sıvı alın), hafif ateş titreme (parasetomal içeren ağrı kesici içip istirahat edin),Baş ağrısı (Parasetamol alabilirsiniz), Kas- Eklem ağrısı (İstihrahat edip bol sıvı alın. Parasetamol alabilirsiniz) Kusma- İshal (Bol sıvı alıp yeterli ve dengeli beslenmenize dikkat edin) givi hafif yan etkiler görülebilir.

Şikayetleriniz 1 günden fazla sürerse en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Bunların dışında herhangi başka bir şikayetinizin olması durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurup COVİD-19 aşısı olduğunuzu belirtiniz.

Aşı uygulandığı gün duş alabilir, günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

En az 3 gün alkol tüketmeyiniz.

Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa (tansiyon, şeker vb) kullanmaya devam ediniz.