Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken ortaya çıkan Delta varyantının ardından şimdi de Delta Plus varyantı paniği başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 3 ilde 3 kişide Delta Plus varyantının görüldüğünü duyurdu. Peki, Delta varyantına karşı aşılar etkili mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz, konuyla ilgili önemli bir paylaşımda bulundu.
Enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık sistemi alanında dünyada söz sahibi isimlerden biri olan ve ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, varyantlar ve aşıyla ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Prof. Unutmaz, aşı olmayanları Delta varyantına karşı uyararak, ölümlerin yüzde 100’ünün aşı olmayanlarda yaşandığını belirtti.
Unutmaz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçen ay ABD’nin Maryland eyaletinde covidden ölümlerin -%100‘ü aşı olmayanlarda! Hastaneye yatanların da %93 aşısızlar. Delta varyantı hızla dünyayı diğer koronalardan ele geçirmeye devam ederken aşı olmayanlara bir uyarı daha olsun-kurtulmak varken atmayın kendinizi bu riske…” dedi.
DELTA PLUS VARYANTI TÜRKİYE’DE KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ?
Bakan Koca, “Delta Plus, 3 farklı ilde olmak üzere 3 kişide görüldü. İllerden biri İstanbul. Ankara’da yok. Bu kişiler aşılı değiller. Genel durumları ise iyi. Ağır geçirmiyorlar, ayakta takip ediliyorlar. Delta varyantında ise vaka sayısı giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. Vakaların görüldüğü il sayısı da 30’u buldu.” dedi. Öte yandan Delta varyantının görüldüğü il sayısının da 30’a çıktığını belirtti.
DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?
Virüsün insan hücrelerine tutunmasını ve nüfuz etmesini sağlayan diken proteinine etki eden Delta’daki mutasyonlar, bulaşıcılığı arttırırken vücudun antikor direncini azaltıyor. Varyantların, enfekte olan kişiyi ne kadar hasta ettiği ya da semptomlar üzerinde etkisi olup olmadığı sorusunun şu an için net bir yanıtı yok.
Ancak virüsün en çok görüldüğü ülkelerden İngiltere’de yapılan araştırmalar, Delta varyantının öksürük, yüksek ateş ve tat/koku kaybı gibi koronavirüsün bilinen belirtilerinden farklı olarak baş ağrısı ve burun akıntısına da yol açtığını gösteriyor.