Gündem

Aşıda yeni dönem başlıyor! Bilim insanlarından peş peşe açıklamalar geldi

BioNTech kurucusu Prof. Uğur Şahin ve Güney Afrika Tıp Derneği’nin başkanı olan Angelique Coetzee peş peşe açıklamalarda bulunarak yeni varyanta karşı aşıda yeni dönemin başladığını duyurdu. Omicron vayantı ile ilgili tüm dünya ülkelerini uyaran bilim insanları, en az 4 doz aşı olunması gerektiğini belirtirken, İsveç bu yeni varyanta karşı yeni aşı çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Şahin, ​​İngiltere ve Güney Afrika’dan gelen ön verilerin üçüncü dozdan sonra yaklaşık yüzde 70, ikinci dozdan sonra ise yüzde 20 ila yüzde 40 civarında bir etkinlik önerdiğinin altını açıklamış ve ok konuşulan bir uyarıda bulunmuştu.

3. dozun koruyuculuğunun düştüğünü gösteren araştırmalar olduğu hatırlatılınca ‘Zamanla Omicron’a karşı bir etkinlik kaybı olacak, bu çok muhtemel’ diyen Şahin, 3 kez aşılanmış kişilerin bile hastalığı bulaştırabileceğinin altını çizmişti.

Bilimsel olarak B.1.1.529 adıyla bilinen varyantın Delta varyantının oluştuğu Hindistan’da da yayılabileceğine dikkat çekti. Güney Afrika Tıp Derneği’nin başkanı olan Dr. Coetzee, “Şu an kullanılan bütün aşılar çok sayıda mutasyona uğramış varyanta karşı etkili. Aşı olmayanlar yüzde 100 bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya” dedi.

Coetzee, “Aşılıysanız ya da daha önce hastalandıysanız bu virüsün üçte birini yayabilirsiniz. Fakat aşı olmayanlar bu virüsün yüzde 100’ünü yayma potansiyeline sahip” dedi.