İzmir HaberleriManşetSağlık

Aşırı sıcaklar kalp damar hastalıklarını tetikleyecek

HABER/ Didar DEMİRCİ

Son zamanlarda artan sıcaklıklar nedeniyle uzmanlar uyarıda bulundu. Dikkat edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda kalp ve damar rahatsızlıklarının artabileceği belirtildi. Konuya ilişkin gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, yaz aylarında sıcaktan vücudumuzun olumsuz etkilenmemesi için önlem almamız gerektiğini söyledi. Öte yandan Kaynak, artan sıcaklıklar karşısında kendimizi korumazsak ilerleyen yıllarda kalp ve damar rahatsızlığı vakalarına çokça rastlanacağına dikkat çekti.

Kaynak, sıcaklara karşı vatandaşın yapması gerekenler hakkında bilgi vererek, “Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en yüksek olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında mümkünse açık havaya ve dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir. Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Klima kullanımında dikkatli olunmalıdır. Zira güçlü klima kullanımı üst solunum yolu ve hareket kas sisteminde sorunlar yaratabilir” dedi.

Susamasanız bile su için

Aşırı sıcaklara karşı Kaynak, “Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Susamamış olsanız bile sık sık su için çünkü susamak vücudunuzun su ihtiyacının arttığını gösteren bir işarettir. Serinlemek için alkollü içecekler kullanmayın bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırırlar. Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmeli. Az az sık ve hafif yenmelidir. Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı” diye konuştu.

Öte yandan kıyafetlere de dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Kaynak, “İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysiniz güneş ışığının sizi yakmasını önlesin ama terletip su kaybettirmeyecek kumaşlardan seçilmelidir. Geniş kenarlı şapka giyilmesi ve yüzünüzün doğrudan güneş altında kalmamasına gayret ediniz. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın. Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı” uyarısında bulundu.

Dışarıda çalışanlar sıcaklara karşı dikkat

Sıcak havalarda dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlere de önerilerde bulunan Kaynak, “Mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, ağır eforlardan kaçınmaya ve bol bol sıvı tuzlu gıdalar almaya dikkat etmeleri gerekir. Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalı alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir” diye konuştu. Sıcak çarpmasının etkilerini de ele alan Kaynak, “Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı hayati tehlikesi olan bir durumdur. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20’sinde yaşamsal sorunlar doğabilir. İyileşenlerin ise sinir sisteminde bazı kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise uzun süre alabilir. Ancak ilk belirtiler görüldüğünde tanı konur bilinç kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksektir” dedi.

Bu etkiler varsa sıcak çarpmıştır

Sıcak çarpmasının belirtilerinin nasıl anlaşılacağına ilişkin detayları paylaşan Kaynak, “Çok yüksek ateş (40-41 derece) Terleyememe, cilt kuruması, Bilinç bulanması ve komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları Halsizlik, başağrısı, başdönmesi, kusma bulantı, nabız hızlanması, cildin kuruması ilk belirtiler olurken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin azalması, görme netliğinin bozulması, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ağırlaşmış güneş çarpması belirtilerdir. Hasta hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı. Sıkı giysileri gevşetilmeli. Hastanın solunumu kontrol edilmeli (gerekirse hava yolu açılıp suni solunuma başlanmalı). Hasta su veya vantilatörle soğutulmaya çalışılmalı. Ateşi 39 dereceye düşünceye kadar soğutma işlemine devam edilmeli. Bir sağlık kurumuna iletilmeli” dedi.